30 oktober, 2016
Portfolio: Hongerstaking van José Bové (januari 2008)
José: Bové en nog vijftien activisten zijn in hongerstaking gegaan tegen de lakse Franse wetgeving wat betreft de kweek van transgene maïs.
Meer hierover hier en hier.
Bové is boos omdat de Franse regering na de grote milieuconferentie in oktober in Parijs niet is overgegaan tot een nationaal moratorium op de teelt van genetisch gemanipuleerde maïs. De regering besloot slechts een minimale opschorting tot februari, wanneer een nieuwe wet over genetisch gemanipuleerde gewassen moet worden goedgekeurd. Bové, die naar eigen zeggen sinds woensdag niet meer heeft gegeten, deelde donderdag mee dat hij de andere vijftien de hongerstaking zullen voortzetten in het centrum van Parijs. Zij doen dit in een pand aan de Rue de Banque, gekraakt door de vereniging Het Ministerie van Woningnood. De eis van de hongerstakers die hun actie voor onbepaalde tijd zeggen te voeren is niet overdreven radicaal te noemen: het gaat er om dat Frankrijk zich aan de Europese richtlijn voor transgene gewassen dient te houden…
José Bové is bekend als boerenactivist en andersglobalist. Minder mediageniek maar zeker zo belangrijk is zijn achtergrond als leerling van de grote Franse christen-anarchist Jacques Ellul en is het begin van zijn actiebestaan, als herder in Larzac, een streek die op zijn kop gezet zou worden als oefenterrein voor de NAVO – dankzij de mobilisatie onder de leuze Gardarem lo Larzac (Laten we de Larzac behouden) is dit niet doorgegaan.
Occitanië, met zijn eigen taal en van oudsher dwars op godsdienstig gebied (het is nu het bolwerk van het Franse protestantisme) werd door deze acties, begin jaren zeventig, “op de kaart gezet”. Als een land waar een taal gesproken wordt van boeren en arbeiders, niet alleen van middeleeuwse zangers en zangeressen (hoe wonderschoon ook) en van Katharen die het zo goed doen in de New-Agewinkel. Een taal die weerschalt van de tribune bij rugby en voetbal in liederen die door gewone mensen gewoon gesproken en gezongen wordt, zoals in het filmpje boven. Excuses overigens voor die rare uitdrukking: gewone mensen…
(De naam van de groep, Nadau, spreekt u goed uit als u hem op zijn Nederlands uitspreekt).
- Januari 2008 voor News4all.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten