In een boek over de wording van het Nederlandse polderland (in hoge mate trouwens: Hollands polderland) kwam ik de vermelding tegen van het voorkomen van elanden. Wanneer zijn die dieren eigenlijk "uitgestorven" oftewel uitgeroeid in Nederland?
De hieronder opgegeven plaatsen vermelden de elfde of twaalfde eeuw. Dit is nu precies de tijd waarin Holland drooggelegd is. Zou er verband zijn? Het lijkt mij een mooi idee te wonen in een land waar elanden rondlopen, maar zijn ze in het wild welkom in Nederland?
Het kan zijn dat zij op eigen kracht aankomen: er is een populatie in Beieren en blijkbaar is er een verkennende eland niet ver van de Nederlandse grens terechtgekomen: bij de Duitse stad Kassel.
Mij lijkt het dat het dier als grote hinder voor de automobilist, toch de belangrijkste inwoner van dit land, zal worden aangemerkt, en dus binnen vaste omheiningen zal worden gehouden - in een vergrote dierentuin dus, waarbij een pannekoek haast niet kan ontbreken voor de de beloofde natuurervaring.
Een overweging naar aanleiding van Monbiots verontrustende nieuwste artikel.
22 mei, 2015
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten