Op de voorgrond: Wim de Lobel |
Gisterochtend vroeg is hij toch nog onverwacht overleden, de prognose van een langer ziekbed en mogelijk lijden is niet uitgekomen.
Hij heeft het zieltogende en niet of nauwelijks meer anarchistisch te noemen blad dat nog continuïteit met de dagen van zijn oprichter, Ferdinand Domela Nieuwenhuis, kende, De Vrije Socialist, overgenomen en als De Vrije nieuw leven ingeblazen. De vijftig jaar samenwerking met Hans Ramaer, mede-oprichter van De AS, gaat op de dagen bij De Vrije terug. Wim kon altijd lachend verhalen over de keer dat hij in de nacht opgepakt was door politie: "Jongens, we hebben een anarchist!?" en dat was bijzonder in de jaren vijftig. Zijn werkzaamheden van meer dan de afgelopen halve eeuw zullen worden samengevat in aparte gedenkartikelen en waarschijnlijk een woord bij de uitreiking van de Ferdinand Domela Nieuwenhuispenning in het FDN-museum in Heerenveen aanstaande zondag 17 november 2013 - de penning gaat naar Hans Ramaer en Wim de Lobel vanwege hun halve eeuw inzet voor het anarchisme in Nederland - zie verder hieronder.
Meer over de papieren De Vrije van Wim hier, het Wim de Lobelnummer [pdf] van De AS vanwege zijn tachtigste verjaardag en op de online Vrije van dezer dagen het overlijdensbericht met gegevens over de uitvaart en een interview van acht jaar geleden. En een persoonlijk getinte uitlui door Thom Holterman.
Hij is waar hij dacht te zijn na zijn overlijden.
DOMELALEZING: 17 NOVEMBER 2013
Op zondag 17 november houdt prof. Dr. Willem Frijhoff de traditionele Domela Nieuwenhuislezing. Hij zal spreken over de gevolgen van de ingrijpende bezuinigingen op cultuur die momenteel gaande zijn. De titel van zijn lezing is: ‘Platte geesten. De duurzame gevolgen van gedachteloos bezuinigen’. De lezing begint om 14.30 uur en wordt gehouden in het F. Domela Nieuwenhuis-Museum, Minckelerstraat, Heerenveen. Voorafgaand aan de lezing geeft Bert Altena een rondleiding door het museum, vanaf 13.00 uur.
Frijhoff is een vooraanstaand cultuurhistoricus met internationale faam. Hij was achtereenvolgens hoogleraar vroegmoderne geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
1 opmerking:
Wim,
ik had je vandaag nog willen bellen, geen gehoor, nou dan maar even op internet je mailadres opzoeken, en toen......
Wat een triest bericht! Je bent niet meer op aarde, maar wel in mijn gedachte. Ik had je het eeuwige leven gegund en ook verwacht omdat je zoveel energie uitstraalde!.
Mijn gemeende condoleance aan zijn kinderen, naaste familie, zijn vrienden en kennissen.
Wim, je was een vraagbaak voor mij! Je laat heel wat achter. Naast je eigen geschiedenis ook de gehele geschiedenis van Jan Borger, die jij zo levendig hield tot jaren na zijn dood, door reprints uit te geven en het boek "Het spookt in de Sint Jan" De filosofische betekenis van het offer en de levenskunst,te schrijven. Ik heb en houd bewondering voor je, ook al ben je niet meer in ons midden.
Je blijft in mijn gedachten, Ria
Een reactie posten