Herstellende van een voedselvergiftiging die met hoge koorts gepaard ging kreeg ik visioenen van gehaktballen uit blik. Zeer merkwaardig. Maar waar je in zo'n stadium naar verlangt zou je wel eens nodig kunnen hebben.
Ik kende die ballen nog wel van vroeger, ze waren roze, zacht en gevat in een jus die niet op jus leek.
Ze bleken moeilijk te vinden. De bijna spreekwoordelijke supermarkt had ze niet. Een eindje verderop was de A-markt, die had ze wel.
Het viel tegen. Inmiddels vraag ik mij af of iets wat dertig jaar geleden al zo moeilijk te vinden was nog wel bestaat. Zoiets als stamppotten uit blik, 't Is Struik wat ik gebruik. De suggestieve kitsch van "ambachtelijk gemaakt" en "vers" moet vooral uitgedragen worden in het supermarktschap. Zelfs in de zogeheten ekowinkel. We hadden "zomerpuree", "in de aanbieding", dus maar eens geprobeerd - voor in de magnetron, waar het mij te lang duurde dus dat werd alsnog de koekepan - hoe bedenkt men het. Pastinaak als zomergroente?
Maar goed, gehaktballen, kant en klaar. Toen ik dat nog licht koortsige visioen had was ik al jaren vegetariër maar zondigen kan bijna altijd.
De kant en klare gehacktballen van de Vegetarische Slager - ik krijg hier geen cent voor, hoor - overtreffen alles wat ik ooit in mijn carnivore tijd zelf heb gemaakt of voorgezet heb gekregen. Knap. Toevallig zijn baallegies gehaak nou net wel iets wat ik mis, wat smaak betreft - ik weet wel dat het vooral op de kruiden neerkomt, en deze kant-en-klaar-ballen voldoen hier uitstekend aan. Ook de beet, die misschien bij de smaak hoort.
Nu nog braadworst, merguez of bangers. Jullie kunnen het!
Wat is het verbijsterendste aan een bericht als dit?
STRAKS STAAT ER op het aanrecht niet alleen een broodbakmachine, maar ook een vleesincubator. In de warme bioreactor gooien we 's avonds wat stamcellen van een varken en de volgende ochtend schrapen we er gehakt uit.Ik ga er maar niet in extenso uit citeren ook al is het een door NRC-Handelsblad bijna weggeworpen artikel uit 2005. Verbijsterend dat er zo'n leerstoel is: hoogleraar Vleeswetenschappen aan de Universiteit Utrecht.
Vleeswetenschappen. Wie zou zo'n leerstoel subsidiëren?
Je kunt ook plantaardige en andere vegetarische eiwitproducten op vlees laten lijken door er smaakstoffen in te brengen, zoals nu wordt gedaan. De stukjes Quorn (op basis van schimmeleiwit), en ook die van de nieuwe vleesvervanger Valess (melkeiwit), smaken al bijna naar varkensvlees. Ja, zegt Haagsman [de hooggeleerde vleeswarenman - AdR]: ``Maar daarmee hou je de consument toch voor het lapje.''
Er is jaren aan gewerkt en dan werd gisteren het resultaat gepresenteerd: de eerste op vivisectie gebaseerde hamburger. "Kweekvlees" waarvoor een moederkoe gedood is, een embryo uit haar gehaald is waaruit zogeheten stamcellen en bloed worden gehaald om de consument niet voor het lapje te houden.
Mijn Kamerlid vat het zo samen:
Dat je dit verzint: 1slacht drachtige koe 2 haal kalf uit baarmoeder 3 hou foetus in leven 4 steek naald in zn hart #bloed #kweekvlees #ziek
Mocht u zelf al niet op zoek gegaan zijn: gehaktballen uit blik bestaan nog. Ze worden nu als Hollands aangeprezen, nog zo'n kitschverhaal voor consumenten die vooral niet voor het lapje gehouden moeten worden..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten