Er is een Nederlandse biografie van Ulrike Meinhof uit (ik heb mij nog niet eens gezet tot die van Jutta Ditfurth) bij uitgeverij Aspekt. Een raar en vaak dubieus fonds, geen kwaad woord natuurlijk over Martin Ros maar heeft hij er nog mee te maken? De biografie lijkt het eerste deel te zijn van een Stammheimbibliotheek, als ik de bibliografische beschrijving hier juist interpreteer.
Aan de motivatie van degenen die de Rote Armee Fraktion vormden wordt een nogal zeer hedendaagse draai gegeven:
Eind jaren zestig sprongen Gudrun Ensslin, Andreas Baader, Ulrike Meinhof, Astrid Proll - die later de RAF vorm gaven - op moedige wijze in de bres voor het lot van weeskinderen in (katholieke) tehuizen die daar werden mishandeld en misbruikt. Meinhof en anderen hebben hen aangezet zich te weren en te revolteren en ze heeft hier ook nog een film over gemaakt.De zes delen van deze film uit 1970:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6, slot
Ik heb wel een vermoeden, zonder dat ik dit boek gelezen heb (ach, moet het? we zullen zien). Das Wahre ist das Ganze - zowel de confrontatie met zo'n tehuis als het imperialisme en de bevrijdingsstrijd in de Derde Wereld in het algemeen (het transmissieriem) spelen een onontwarbare rol.
Was de RAF een ontsporing? Waarschijnlijk wel, maar als ik bij mijzelf te rade ga vind ik het moeilijk om vanuit het heden van deze decemberdag in 2012 grote woorden ertegen te richten. Na lang wikken laat ik het bij deze laatste zin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten