19 november, 2012
Een welkom nieuw lid van de Internationale Gemeenschap
Het is een truc die bij vooral het Britse kolonialisme hoort en die door andere Europese mogendheden is overgenomen: er op hameren hoe groot de "tegenstellingen" zijn tussen de te koloniseren mensen. Zo zijn voor Afrika de "stammen" uitgevonden. Dicht bij huis werden de onoverbrugbaarheden tussen katholieke en protestante Ieren geïntroduceerd. Een grof voorbeeld dezer dagen is de voortdurende presentatie van het nieuws - voorzover er nieuws geleverd wordt - over Bahrein: daar eisen "de sjiieten" hun minderheidsrechten op (daar zit Iran achter, moet je dan denken of het wordt er voor de zekerheid bij gezegd). De sjiieten maken dan ook slechts zeventig procent van de bevolking van Bahrein uit.
En dan is er Burma en "zijn" ausgebürgerte moslims. Aung San Suu Kyi weigert nog steeds iets te zeggen over de Rohingya, daarmee haar democratische gezindheid overboord gooiend voor wie het wenst te zien. Maar goed, de Nobelprijs voor de vrede is toch al het lachertje va nde eeuw geworden inmiddels.
Op gebral van het Burmese regime dat de Rohingya "eigenlijk" uit Bangladesj komen kan de regering in Dhaka droogjes antwoorden dat dit land pas sinds 17 december 1971 bestaat. Dat er honderdduizenden moslims uit Burma naar Bangladesj zijn gevlucht wil nog niet zeggen dat zij daar "eigenlijk thuishoren" wat het regime inmiddels al jaren beweert. Er zijn miljoenen mensen uit Burma gevlucht de afgelopen halve eeuw. Weten wij nog dat de opstand in 1988 het begin was van een wereldwijde golf die leidde tot de val van de Muur? [Het einde van die golf was de staatsgreep tegen de uitslag van de verkiezingen in Algerije, 1992].
Burma is vergeten en aan zijn lot overgelaten en als het regime nu volhoudt dat de moslims er niet horen spreekt het voor gretige oren, vooral nu het op het punt staat als "pro-westers" in de Internationale Gemeenschap opgenomen te worden. Nu komt Obama op bezoek. Verwacht maar niet dat hij iets gaat zeggen ten gunste van de Rohingya, wier dorpen met de grond gelijk gemaakt worden en van wie gezegd wordt dat ze allemaal het land uit moeten. Waarom ook verwachten dat een president van de VS daar bezwaar tegen maakt?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten