13 november, 2011

Noodtoestandsregimes


In Griekenland een soort "nationale coalitie" geïnstalleerd onder leiding van - een bankier. Een ultrarechtse partij die mede gevormd wordt door knokploegen maakt deel uit van een coalitie met de meerderheid van sociaal-democraten.
En zonder plichtplegingen is in Italië Berlusconi opzijgezet. De marxistische econoom Napolitano, president van de republiek, heeft - een bankier als nieuwe premier aangesteld.

Het is adembenemend hoe de heersende klasse reageert op de crisis en het mogelijke verzet. Nog maar een paar weken geleden was ik zo naief te denken dat een militaire staatsgreep een mogelijke ontknoping was van de impasse in Griekenland. In de huidige omstandigheden wordt voor de machtswisseling geen gebruik gemaakt van stampende laarzen. Die mogen de straten schoonvegen, vervolgens. De politieke van de permanente noodtoestand.

In Italië werd zaterdagavond nog wel een beetje gefeest, maar bij enig nadenken is er niet veel reden blij te zijn met de val van Berlusconi.
Is dit de shocktherapie op zijn Europees? De straten blijven nog leeg in Athene en elders, begrijp ik. Maar donderdag is de herdenking van de slachting bij de Atheense universiteit in 1973. Het noodtoestandsregime zal zich doen kennen.

Geen opmerkingen: