31 oktober, 2011

Allerzielen, herdenking van de slachtoffers van Fort Europa


De niet-katholieke historicus Mattias Brand, als Catholic Worker verblijvend in het Jeannette Noelhuis te Amsterdam, onderhoudt een weblog dat hierbij ter lezing aanbevolen zij.

Van dit weblog het persbericht:



Herdenking van de overledenen aan de Europese buitengrenzen
op Allerzielen – woensdag 2 november 2011



Requiem aeternam dona eis, Domine: et lux perpetua luceat eis – ‘Heer, geef hen de eeuwige rust en moge het eeuwig licht hen verlichten’ (Openingstekst van de Allerzielenmis)

Aan de buitengrenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’ s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. Naamloos, in stilte. Volgens cijfers die zijn verzameld door ‘United Against Racism’ gaat het sinds eind jaren ’90 om ruim duizend doden per jaar, in sommige jaren zelfs dubbel zoveel.

Een belangrijke oorzaak is het strenge migratiebeleid van de EU. Doel ervan is migranten zoveel mogelijk te beletten Europa binnen te komen. Op de korte routes over zee wordt steeds intensiever gepatrouilleerd door het Europese agentschap Frontex. In de belangrijkste doorgangslanden zijn met Europees geld gevangenissen opgericht om migranten op te sluiten. Hoe scherper de controle, hoe gevaarlijker de route die mensen nemen.

Op initiatief van de Catholic Worker Amsterdam vindt op Allerzielen van dit jaar een openbare herdenking plaats van de overledenen aan de Europese buitengrenzen. We willen de mensen die naamloos zijn gestorven alsnog in ons gebed meenemen. Naast onze ontzetting over al het leed, willen we zo ook het stelselmatig wegkijken van Europa van alle ellende die de strengere grensbewaking veroorzaakt aan de kaak stellen.

Na de herdenking vindt er op enkele minuten lopen afstand, in het Wereldhuis, een informatie avond plaats over de grensbewaking aan de Europese buitengrenzen en de gevolgen die deze heeft voor vluchtelingen.

Datum: 2 november 2011

Lokatie: – De steiger voor de Hermitage te Amsterdam, t/o Amstel 51 (openbare herdenking met medewerking van Bram Grandia, omroep pastor van de IKON)

- Het Wereldhuis: op de diakonale zolder, door de poort naast de Nieuwe Herengracht 20 te Amsterdam (informatie avond)

Programma:

17.00 u.: koffie/thee op de steiger voor de Hermitage

17.30 –18.30 u.: Openbare herdenking aan de Amstel

19.00 u.: Eenvoudige maaltijd in het Wereldhuis (op de diakonale zolder)

20.00 – 21.30 u.: Informatie bijeenkomst over de EU grensbewaking

Voor meer informatie: Catholic Worker Amsterdam, tel. 020 – 699 8 996 (Frits of Mattias) Zie ook de site van het Jeannette Noelhuis of download het persbericht met meer achtergrondinformatie.

30 oktober, 2011

Scholing voor een betere wereld


Het Boekblok van Nederland, ofwel: een weergave van hoe men zich schoolt op het bezette Beursplein in Amsterdam. Een van de hoopgevende tekenen van de nieuwe "ongewone" golf (zoals deze in Italië al eerder op gang kwam.
En wat je in je hoofd hebt neemt niemand je af.

29 oktober, 2011

Wenen om een schaduw

De dood waart rond. Edmundo Ros heb ik nog niet uitgeluid, ik doe het met Brasil, tevens voor mijn moeder voor wie dit nummer zo dierbaar was.


Radio Luxemburg was het station om onder de dekens naar te luisteren, of gewoon onder het huiswerk 's avonds - toen er nog geen Britse zeezenders waren of toen ze nog niet 's avonds uitzonden.
De rare aankondigingen van Jimmy Savile vielen mij wel op. Toch associeer ik hem vooral met een brievenrubriek, vraag-en-antwoord. Iemand vroeg of Radio Luxemburg altijd door zou gaan. Nee, aan alles komt een einde, zei hij, en dat trof mij scherp. Luxemburg heeft de zeezenders royaal overleefd maar is toch gestopt. Savile was toen allang naar de BBC. En nu is hij dan ook weg.
Ik associeer geen muziek speciaal met hem. Dus wat Luxemburgmuziek uit de vroege dagen van mijn transistorradio.


I go to pieces, Peter & Gordon. Gillen!


Cry for a shadow, The Beatles op Polydor

28 oktober, 2011

Bezettingsactie in een bezet land


Woensdag 19 oktober 2011 is Papua (Barat) plechtig onafhankelijk verklaard. Een onafhankelijkheidsverklaring zonder machtsmiddelen is een gebaar. Ook dit is met geweld en arrestaties beantwoord.

En dan is er al maandenlang een blokkade aan de gang van de Freeport goudmijn op Papua Barat, een bezettingsactie die aansluit bij de wereldwijde bezettingsbeweging maar in de luwte van het gelijkgeschakelde nieuws. Vier mensen doodgeschoten, geen nieuws, niets aan de hand, doorlopen.

27 oktober, 2011

De traangasgranaten van de Vrije Markt


Oakland, Californië, eergisteravond plaatselijke tijd.
De Orde van de Markt verdedigd.
Ken Knabb was er bij.

26 oktober, 2011

De herovering van de radicale verbeelding


Een winkeltoren in Taipei bezet door demonstranten, een stoet die onder het motto "Bezet Wall Street" door de straten van New York loopt. Soms klinkt het als wonderen, droombeelden.
Taiwan was toch de etalage van het kapitalisme, in meer dan een zin tegenover de Volksrepubliek China? Uitgerekend daar antikapitalistische actie?
David Graeber, die de gelijkgeschakelde media al te graag als ideoloog achter de nieuwe antikapitalistische beweging willen afschilderen - hij weet net zo goed als u of ik hoe onwaar dit is -, constateert de herleving van de radicale verbeelding.
Onder het plaveisel ligt wel degelijk het strand.

Eigenlijk is het ook weer niet waar dat Graeber niet een brenger van ideeën voor de beweging van 2011 is. Maar dan is hij het zoals Jay Griffiths, of Albert Camus, of de goeroe die dagelijkse yogaoefeningen aanbeveelt. Als een mogelijke titel in het boekenblok.
Ik zie dagelijks wat mensen hier op deze site komen zoeken en constateer de verbanden. Het zijn belangwekkende tijden. Zullen ze ook een nadere versnelling ondergaan, schrijf ik op de avond waarop de regeringsleiders van de Europese Unie hun crisisbespreking niet rond krijgen?

25 oktober, 2011

De muze komt als een hinde

Achteraf vind ik het een even verhelderende als bijna schokkende ervaring.
In een paar minuten zet ik iets neer in 120 woorden, geen meer geen minder. Hier zou ik er de term "prousten" aan geven, naast wat andere.

Wat maakt dat het in enkele minuten lukt? Ik had het mij gisteren voorgenomen naar aanleiding van het draaien van het nummer

Softly whispering I love you, The Congregation

En zo geschiedde. En toen drukte ik op het verkeerde knopje, een volstrekt onlogisch knopje om in te drukken op het scherm - en weg was mijn tekst, om niet meer terug te keren - teruggaan leverde een leeg invulscherm op.

Nu kunnen daar voor de toekomst ongetwijfeld allerlei technische tips tegen gegeven worden, bijvoorbeeld: meteen opslaan in klembord voor het versturen. Natuurlijk.
Maar wat mij schokte was dat het mij eigenlijk niet meer mogelijk was een tekst die zei wat ik wilde zeggen in de gegeven hoeveelheid woorden te schrijven. En zeker niet in een paar minuten. "Het" was weg. Het duurde bijna een uur voordat ik dit ervan gemaakt had.
Is het er aan af te lezen dat het moeite gekost heeft? Geen idee. Ik vertel het alleen maar.
Iets had mij verlaten na die paar minuten, iets wat meteen weg is bij de afronding.
Iets? Ik aarzel het te schrijven maar als ik dit schrijf moet ik doorzetten.
Het is niet iets. Het is iemand.
De Muze. Elle est féminine.

Hoewel de versies van Randy Newman zelf en die van Dusty Springfield niet te overtreffen of zelfs maar te evenaren zijn vond ik deze mij tot nu toe onbekende van Judy Collins zeer de moeite waard. Wat klinkt zij Engels!

I think it's going to rain today

24 oktober, 2011

Marianne als Grijze Panter

Het drong maar traag tot mij door dat hier ook een Marianne is - ik wil stenengooien niet aanmoedigen of aanbevelen, maar deze dame op leeftijd hoort in de reeks.

Athene, 20 oktober 2011

23 oktober, 2011

Geld maken met geld - toch niet gelukt


Het kapitaal lijkt zijn droom erg dicht te benaderen: geld maken met geld, zonder daartoe haar toevlucht te nemen tot arbeid. Maar het systeem dreigt in elkaar te storten. Momenteel is alles mogelijk, het ergste zowel als het beste. André Gorz ziet dan ook zowel een barbaarse als een geciviliseerde uittocht uit het kapitalisme opduiken. Aan ons de keuze.(..)
‘We bevinden ons aan het begin van een mondiale economische crisis die nog decennia zal duren. Het ergste moet nog komen: de financiële ineenstorting van grote banken, waarschijnlijk ook van landen. Deze instortingen, alsook de middelen om hen te voorkomen, zullen enkel maar de crisis van de maatschappij en van de heersende waarden verergeren. (…) Zó kan het niet meer verder. We zullen grote beproevingen te verduren krijgen. Laten we daarom ernstig nadenken over radicale alternatieven.’


Uit een voorbeschouwing over een postume bundel vertaalde stukken van André Gorz.

22 oktober, 2011

Un bel di vedremo

Amsterdam, 22 oktober 2011
Heb de demonstratie gemist door wat verwarrende aankondiging

Muzikale vrees

En dat is nog een nette vertaling van funk...

You ain't no good, Bamboos


Love the life I live, JTQ & Noel McKoy


The letter, Herbie Mann

21 oktober, 2011

De droom van het andere Griekenland


De vraag geldt niet alleen voor Griekenland. In Portugal is de sociaal-democratische regerig na verkiezingen opgevolgd door een regering van verlichte postfascisten. Die voeren zeker geen ander beleid. In Spanje is de kans groot dat iets dergelijks gebeurt deze herfst. En als de regering in Griekenland valt, wat dan? Aflossen door het andere deel van de corrupte elite?

Wat is het andere Griekenland? En als het bestaat en het bestel omver kan werpen, weet men dan dat men niet alleen kan blijven? Enige geruststelling: een militaire staatsgreep is vanwege de dienstplicht en het nog bekende en voortlevende verleden van de vorige junta's onwaarschijnlijk of gedoemd te mislukken.

20 oktober, 2011

De zoon van een niet bestaande god


Klaas Hendrikse als eenzame modernistische radicaal, 110 jaar of zo te laat. Zijn nieuwe boek heet God bestaat niet en Jezus is zijn zoon. Hier meer erover.

19 oktober, 2011

Honderdtwintig woorden


Een vooraf vastgestelde hoeveelheid woorden om iets in te vertellen vind ik een mooie uitdaging.
Wie hier niet genoeg van mij kan krijgen: ik op 120 Woorden.

Toen ze voor de zigeuners kwamen


19 oktober 2011 - het maakte niet uit dat de bewoners van het kamp Dale Farm in Essex eigenaren waren van de grond waar hun caravans op stonden. De "deurwaarders" (naar ik zelf heb mogen ondervinden: door politie beschermd uitsmijtersvolk dat met de handen in de zakken lachend toekijkt terwijl je inboedel vernield wordt) kwamen vanochtend met mobiele eenheid die met tasers te werk ging.
Het is mij te hautnah, Kameraad Kinderziekte mag het verhaal verder vertellen en in perspectief plaatsen.

18 oktober, 2011

De ideologische hegemonie doorbroken


Een straatinterview met Chris Hedges, zaterdag 15 oktober 2011.
De Occupy Wall Street-actie is intussen een maand aan de gang en de hoop van Chris Hedges is nog niet verflauwd.
Integendeel, hij schiet vol op het eind van de video. Ik begrijp het maar al te goed.
Sinds de ideologische coup, die voor de coup die hij noemt heeft plaatsgevonden, de vestiging van de ideologische hegemonie van het Totale Kapitalisme - staat dit eindelijk in de metropolen ter discussie.
DIt alleen al is bevrijdend.

17 oktober, 2011

Geen nieuws van het Arabisch front


In de Marokkaanse stad Sali is bij een demonstratie iemand van het dak gegooid door de politie.

Monotone dodenberichten over Jemen en Syrië.
En voortgaande repressie en nog wel degelijk demonstraties in Bahrein.
Tout va bien.

16 oktober, 2011

Beelden van een nieuwe Internationale


Twee verschillende beelden van 15 oktober 2011: zestigduizend mensen op straat in Santiago de Chile (maskers van Salvador Allende gezien, ontroerend), en een enkele Marianne in Phoenix, Arizona (vlak voordat er grootscheeps gearresteerd ging worden).

Liefdeslegers en softwaresleutelaars


De Academie van Ambulante Wetenschappen doet van zich horen in verband met de wereldwijde bezettingsbeweging (en dan bedoel ik dus niet mijzelf). Vleugje Virilio, vleugje Ellul en meer: Berardi en Lovink over "de markten" als machine en het finazisme.

Aan wiens zijde de geschiedenis is


De heersende klasse weet dat het mis is als haar standbeelden worden neergehaald.

Den Haag, 15 oktober 2011

Londen, 15 oktober 2011


Surrealistisch beeld uit Londen.

15 oktober, 2011

Met schaar en spandoek


U moet maar geloven dat de twee afgebeelde jonge vrouwen, een in hotpants, de ander in kleurige hoofddoek, samen een spandoek vasthouden met de tekst - hm - KUT voorafgegaan door een schaar. Ik heb het gehele plaatje niet kunnen vastleggen.
Beeld van het Beursplein Amsterdam, 15 oktober 2011. Verhaal volgt nog.

Rijke Marianne spreekt...


Wonderlijk, dat demonstreren met afgescheurde stukken kartonnen doos.

Eerlijke mannen

Gered van de barbaren van de zogenaamde woonstichting De Key.

Honest papas love their mamas better, Fats Domino


Can't stop loving you, Flirtations

Een lied voor deze dag

Money's too tight to mention, Valentine Brothers

14 oktober, 2011

Grammatica en staat - lof van Illich deel 1


Ten tijde van de expeditie van Columbus die leidde tot de grootste volkerenmoord aller tijden bood iemand, Elio Antonio de Nobrija, een "nieuwe christen", zijn Gramatica castellana aan aan de koningin van het aanstaande wereldrijk. Het was van belang dat alle te onderwerpen mensen Castiliaans zouden spreken en wel op ordelijke wijze, volens de regels van de grammatica. Die bij dezen vastgelegd waren, uiteraard ten koste van varianten die in de spreektaal en de schrijftaal gewoon gangbaar waren.

Het vastleggen van "de" grammatica begeleidt de staatsvorming. Het opleggen van "juiste" vormen ten koste van "foute" is een uitstekend machtsmiddel.
Het was ook een manier om eentaligheid te bevorderen. De codificatie van "de taal" maakte een geschreven en gesproken uitdrukkingswijze tot "taal". Ook waar onderling schijnbaar onbegrijpelijke talen werden (worden) gesproken spreken mensen met elkaar. In de zogeheten Derde Wereld is deze meertaligheid voortbestaande realiteit, in de "ontwikkelde" wereld wordt het juist een probleem. Belgen leren niet meer de "andere" landstaal of landstalen maar "kiezen" het onontkoombare Engels. Het resultaat is dat plotseling de verstaanbaarheid van de landgenoten een probleem wordt dat er eerst niet was. Omdat men elkaar in de overgangsgebieden heus wel verstaat of verstond. Duitstalige Belgen beheers(t)en alle drie de landstalen. Het wettelijk vastleggen van een taalgrens was al een oefening in staatsvorming (en dus staatsontbinding) en in absurditeit. En het komt op breinverkleining neer.

In Shadow work, speciaal het artikel Vernacular values, legt Illich uit hoe de grammaticalisering de staatsvorming begeleidt. Het is een benadering die beklemtoning verdient. Het uitvloeisel: een dialect is een taal zonder leger.
Het Nederlands heeft in België na de Grote Oorlog een leger gekregen - of beter: de Nederduitse dialecten zijn vastgelegd als Nederlands en kregen een leger. Is het iets om blij mee te zijn?

13 oktober, 2011

De wereld ziet u


De fotograaf die op zijn beurt deze fotografe vastlegde is op zijn beurt door een smeris aangevallen, hetgeen weer vastgelegd is.
Politie die niet beseft dat de wereld meekijkt.
Het zijn dagen van gevaar en van belofte. In Griekenland bovenal, maar eigenlijk overal.

12 oktober, 2011

Waar de Heilige Geest toeft


Wat is het Christendom? Het is de Heilige Geest. Wat is de Heilige Geest? Het is een egalitaire gemeenschap van gelovigen die verbonden zijn door liefde voor elkaar. En die alleen hun eigen vrijheid en verantwoordelijkheid hebben om dit in praktijk te brengen. In deze zin is de Heilige Geest nu hier. En daar op Wall Street zijn heidenen die lasterlijke afgoden vereren.


Slavoj Žižek bij Occupy Wall Street.

Tonkin 2011


De bezettingsbeweging in de Verenigde Staten kon ik even niet meer als teken van hoop zien - maar wanneer zo'n drie weken na het begin van Occupy Wall street het VS-regime een soort Golf-van-Tonkinverhaal in elkaar flanst en klaarstaat om de langverwachte oorlog tegen Iran te beginnen, dan is de beweging wellicht niet zozeer een teken van hoop alswel in ieder geval bedreigend voor het regime. Als William Rivers Pitt, Naomi Klein en Chris Hedges de beweging belangrijk vinden, dan zou zij dat wel eens kunnen zijn.

De permanente mensenvernietigingsindustrie is niet aan de demonstranten ontsnapt (en dan denk ik niet in de eerste plaats aan onze makkers in Nevada). Juist als het regime zijn gebruikelijke afleiding ter hand neemt, een frisse vrolijke massamoorddadige oorlog, moet de beweging doorzetten. Het is er op of eronder.

11 oktober, 2011

Straks ga ik het ook over "gender" hebben


Wakker worden met een raar bericht over Sandy Denny's nagelaten teksten, de laatste die zij geschreven heeft en die dan maar gezongen worden door de mij onbekende Thea Gilmore.
Als ik een zoektocht waag naar het bericht dat ik in een soort verdoofde halfslaap hoorde kom ik de kwalificatie tomboyish tegen van de zangeres van de Strawbs, Fairport Convention en Fotheringay. Als ik zeg dat zoiets mij maar matig bevalt druk ik mij eigenlijk te zwak uit. Worden dergelijke etiketten verstrekt, kan het weer, zo'n veertig jaar na de top van de tweede golf?

Zo te zien en te horen maakt Thea Gilmore van zo goed als alles folk.

10 oktober, 2011

Achtennegentig procent dan?


Ik wil het wel geloven, maar ik kan het niet meer, moet François HaverSchmidt gestameld hebben over de hemelvaart van Jezus.
Een dergelijk gevoel heb ik ten aanzien van de openbare bijeenkomsten onder het motto Bezet de stad. De beweging moet ook in beweging komen. Ik weet wel dat een genuanceerdere leuze dan "Wij zijn de 99%" geen grote groepen op de been krijgt.
Maar "bezetten" betekende eind jaren zestig, begin jaren zeventig daadwerkelijk een ruimte innemen waar anderen het voor het zeggen hadden. Geldt dit voor de openbare weg of een park in particulier eigendom?
De revolutie speelt zich af in de hoofden.

In dit verband belangwekkende weblogs: Selfnegation, Schotse Groene Sophie Lewis en een beschouwing van Malcolm Harris op Libcom.

Blokkeer de brug


Londen, 9 oktober 2011
Bij de acties rond het blok Jodenbreestraat 16-24 was er een paalzitter (wiens naam mij nu ontschoten is) die het record paalzitten brak ter gelegenheid van de acties.
Op de Westminster Bridge in Londen een geheel andere paalzitter. De blokkadeactie is een protest tegen de privatisering van de gezondheidszorg.

09 oktober, 2011

Herfstbeeld 2011 - 1


Met daverende donderslagen sloeg de herfst alsnog toe in Nederland deze week. Beelden van toen het nog zomers was.

Het vlindertje kan ik niet op naam brengen vooralsnog.
Ik houd mij aanbevolen voor tips.

08 oktober, 2011

Meta van de warme bakker

Eigenlijk vond ik Meta de Vries - naast een mooie stem - ook een leuk hoofd hebben. Maar wie ben ik, en wat doet het er toe?

*


Aranjuez, Miles Davis


Oleo, Sonny Rollins


Jive samba, Cannonball Adderley

*


Omdat ik zo goed als nooit naar Hilversum 3 luister/heb geluisterd ken ik de stem van Meta de Vries vooral van Radio Noordzee. Maar ik kon niet meer bedenken wat voor programma - Voor de warme bakker zal wel een advertorial geweest zijn. In ieder geval werd nooit de naam van de presentatrice genoemd en een keer ging de band ernstig jengelen wat semi-live presentator Peter Holland tot de opmerking bracht: "Wat is er aan de hand meisje?" Er kwam geen antwoord uit de tape...

07 oktober, 2011

In gesprek met de Bergrede


De Graaf in zijn In gesprek met de Bergrede vraagt onder andere aandacht voor wat Tolstoj vindt - enerzijds acht hij diens benadering serieus, anderzijds verwerpt hij deze als te rationalistisch. De experimenten van "de tolstojanen" vindt hij mislukt.

De pejoratieve term tolstojanen zij hem vergeven: hij specificeert niet nader over wie hij het heeft, dit kan misschien ook niet in zijn kort bestek. En in Engeland en Rusland bijvoorbeeld zijn mensen (geweest) die zich wel degelijk uitdrukkelijk tolstojanen noem(d)en.
De Graaf vindt het niet te verdedigen dat de Bergrede het evangelie binnen het evangelie zou zijn. Dit is kort samengevat wat men als het standpunt van Tolstoj kan zien.

Het gesignaleerde rationalisme van Tolstoj was overeenkomstig zijn tijd: in Nederland noemde men het modernisme - het toepassen van wetenschappelijke inzichten op bijbel en godsdienst. Tolstoj kan het beste als een radicale modernist gezien worden en hij werd in modernistische kring in Nederland als zodanig herkend door degenen die "de jongeren" werden genoemd. Meer hierover in Onze God is een arbeider en hier. In Nederland zijn geen tolstojanen geweest, de term is altijd afgewezen door de "jongeren"-modernisten. "Geen tolstojaan maar christen".

Omdat het modernisme zo heet en de wetenschap laat prevaleren boven de traditie wordt het als rationalistisch gezien. Dit is dus ook de benadering ten aanzien van Tolstoj. Als de modernisten en jongerenvoorman Tolstoj echt zo rationalistisch waren, waarom zouden zij zich dan überhaupt nog bezighouden met Jezus, Christus of de bergrede (al dan niet met hoofdletter)? Ik kan hier niets met zekerheid over zeggen, behalve wat Bähler over "onze beweging" heeft gezegd: dat deze een duidelijke mystieke grond heeft. De Graaf heeft deze niet herkend of niet willen herkennen.

06 oktober, 2011

Tijd van revolutie


Socialisme als opdracht van de dag en als proces, een landaueriaanse overweging (in het Duits).
Het is altijd tijd om revolutionair te handelen.

05 oktober, 2011

Bert Jansch

Wiens overlijden aanleiding is tot een portie Pentangle op een doordeweekse dag.

Hunting song


The cuckoo


Wedding dress

04 oktober, 2011

Geen regen op tv


De extensie .tv mag dan populair zijn, het redt Tuvalu niet van de armoede en de afhankelijkheid van "hulp". Het heeft er in geen half jaar geregend en de eilanden verdorsten.
Nieuw-Zeeland komt grootmoedig met ontziltingsapparatuur.

Addendum
Ook Tokelau is getroffen door de droogte.

Amsterdam is zijn eigen Venlo


Dat Amsterdam een bejaarde vrouw als burgemeester heeft zou een teken van emancipatie kunnen zijn. Het is evenwel een man van middelbare leeftijd, uiteraard van De Partij, die geen behoefte heeft zijn uiterlijk te verzorgen. Hij heeft andere bezigheden, vooral de vastgoedmaffia plezieren en als het even kan iedereen die deze maffia in de weg zit in elkaar te laten slaan of desnoods uit de weg te ruimen.
Amsterdam, een zomers warme eerste oktober 2011. "Het winkelende publiek" mocht niet gestoord worden door een demonstratie tegen de oorlog die aan krakers verklaard is. De foto zegt genoeg.

03 oktober, 2011

Chris Hedges en de VS-revolutie


Ja het is hoog tijd, en het is mooi dat Chris Hedges zich uitspreekt in de zin vna nu of nooit.
Hij weet wat het is om opgepakt te worden bij een vreedzame demonstratie. Hij kent de sfeer en de stemming van de demonstranten in New York. Hij weet hoe het er uitziet en hoe het voelt als er pal naast je iemand doodgeschoten wordt.

Naast New York zijn op veel plaatsen in de VS "bezet-de-pleinen"-acties begonnen.
De revolutie zit voorlopig vooral in de hoofden van de participanten.

01 oktober, 2011

Dromen van een VS-revolutie


Het r-woord valt vaak dezer dagen. De oorspronkelijk tamelijk richtingloze demonstraties bij of in Wall Street maken iets los in de VS. Gaat het ergens heen?

Over enkele weken zijn er verkiezingen in Spanje en er wordt een overwinning voorspeld voor de postfranquisten. Zijn "we" daarvoor de straat opgegaan? Waarvoor dan wel? 15 oktober, en dan?

Wat niet radicaal klinkt kan het door de reactie van de machthebbers snel worden.
We beleven interessante tijden.

Afrika in de Kinkerstraat

De eerste beslist moedwillig vernielde plaat die ik heb aangetroffen was "Afrikaans" (Alpha Blondy). Deze hebben de huurlingen van De Grave wel heel gelaten:

Yeke yeke, Mory Kanté (er is merkwaardigerwijze een lettergreep weggewerkt in deze titel, het zou toch Yekeke moeten zijn).
Tja, wat het betekent...

Even weg van het destructieverslag.
Mooi in allerlei betekenissen:

Bissa, Fatoumata Diawara, als gezien en gehoord in Later.

Een winkel die in mijn waarneming misschien wel als eerste bezweek voor de terreur van de "marktconform" gemaakte huren in Amsterdamse winkelstraten was geheel gespecialiseerd in zwart-Afrikaanse muziek. Hij werd ook gedreven door Franssprekende Afrikanen, ik ben er niet zeker van waar zij vandaan kwamen (zijn zij gedeporteerd? kan dat als je een winkel had?).
Wij vroegen in deze tovertuin eens om advies over "iets nieuws". Men raadde ons deze zangeres aan.
Zij is inderdaad "bekend" geworden.


Moussolou, Oumou Sangaré

Supervlieg

Drie singles die in ieder geval de aanslag van "Woonstichting De Key" hebben overleefd. Niet zo representatief voor mijn collectie zoals zij was.


Reach your peak, Sister Sledge


Baby, get it on, Ike & Tina Turner


Superfly, Curtis Mayfield