17 mei, 2011

Dossier Mirjam Sterk (CDA)


"Ik heb niet de exacte cijfers bij de hand", zegt Mirjam Sterk van het CDA, maar zij vindt dat Roma "bij overlast" het land uitgezet moeten worden.

Meeste Roma hier zijn Nederlanders
Rob Pietersen − 22/09/10

„We waren al bang voor een heksenjacht. Frankrijk is niet ver weg en ook hier heerst een politieke tendens van etiketjes opplakken en stigmatiseren”, verzucht Michelle Mila van Burik van het Landelijk Platform Roma.

Van Burik zocht vorige maand contact met minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) met het verzoek de Franse uitzetting van Roma te veroordelen: „Maar ook om ons hier gerust te stellen. Zijn we nu wel of niet volwaardige EU-burgers?” Een reactie van de minister kwam er niet, wel van zijn partijgenote, het Tweede-Kamerlid Mirjam Sterk (CDA). Zij wil een scherper beleid voor Roma en dreigt met uitzettingen.

Weekblad De Groene Amsterdammer meldde gisteren dat er in Roma-gemeenten etnisch geregistreerd wordt. Dat is een vorm van discriminatie en dus verboden, ook krachtens Europese verdragen. De PVV pleit in haar verkiezingsprogramma voor etnische registratie. CDA-fractieleider Verhagen reageerde daarop met ’dat nooit’.

Van Burik: „Je zou zeggen: op basis waarvan wil mevrouw Sterk mensen uitzetten? Op basis van onwettige etnische registratie dus? Wij hadden al langer het idee dat er geregistreerd werd, hoewel dat officieel dus altijd is ontkend. Dit is schokkend.”

Hoge criminaliteit, extreem veel schoolverzuim, illegaliteit, lage arbeidsparticipatie, uitkeringsafhankelijkheid en overlast. Zo schetste voormalig minister Van der Laan vorig jaar de problematiek rond Nederlandse Roma. Een gebrekkige integratie, concludeerde hij. Hoeveel Roma er in Nederland wonen, is niet duidelijk. Geschat wordt tussen de 10.000 en 15.000. Ruwweg zijn er drie groepen: de lichting van 1978 uit voormalig Joegoslavië, een groepje dat in de jaren negentig de Balkanoorlogen ontvluchtte en migranten uit jonge EU-lidstaten als Roemenië en Bulgarije.

De grootste groep Roma woont in negen gemeenten (Utrecht, Capelle aan den IJssel, Ede, Oldenzaal, Enschede, Veldhoven, Lelystad, Amsterdam en Nieuwegein), die vorig jaar besloten samen te werken om problemen te bestrijden. Hun situatie is niet te vergelijken met die in Frankrijk, stellen de Roma-gemeenten zelf. Frankrijk zet Roma uit die nog niet lang in het land zijn. In Nederland zorgt de groep uit 1978 voor de grootste problemen, die Van der Laan beschreef en waar Sterk nu naar verwijst. Die groep heeft een Nederlands paspoort en kun je niet zomaar uitzetten. Groep twee, die de Balkanoorlog ontvluchtte, kreeg volgens onderzoeker Huub van Baar (Universiteit van Amsterdam) politiek asiel. „Die kan mevrouw Sterk evenmin bedoelen.”

Bulgaarse en Roemeense Roma-immigranten van nu zijn vooral op zoek naar een beter bestaan. „Ik sluit niet uit dat een klein deel betrokken is bij criminele activiteiten”, zegt Van Baar. „Maar je kunt dat gedrag niet zo maar koppelen aan etniciteit of de Roma-cultuur. Kamerlid Sterk maakt een hele groep zwart en heeft er kennelijk ook niet bij stilgestaan welk stigmatiserend effect dat heeft op Roma die gewoon een Nederlands paspoort hebben.”

Van Burik heeft een gesprek met Sterk aangevraagd: „Misschien kan ze uitleggen wat ze precies bedoelt. We worden steeds weer weggezet als crimineel, frauduleus en achterlijk. Dat helpt de integratie niet.”
Trouw.

CDA wil werkloze Roma ook het land kunnen uitzetten

dinsdag 21 september 2010 07:29

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk vindt uitzetting een reële optie voor Roma die geen werk hebben. In verschillende Nederlandse gemeenten zorgen Roemeense en Bulgaarse Roma voor grote overlast.

Franse Roma protesteren tegen hun uitzetting Franse Roma protesteren tegen hun uitzetting

Lees meer:

Het Elsevier-commentaar: Larmoyante ophef over 'zielige' Roma in Brussel
De weblog Brussels Blog: Sarkozy verzint er zelf ook maar op los
De weblog Vrouw van de Wereld: Hebben zigeuners ooit een terreurdaad begaan?

Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Werkloosheid
'Deze groep veroorzaakt in verschillende Nederlandse gemeenten grote overlast. Ik kan me voorstellen dat zij hen liever kwijt dan rijk zijn. Als deze mensen niet werken, is terugsturen een goed instrument,' zegt Sterk. Ze is het niet eens met Sarkozy, die de Roma uitzet vanwege hun etniciteit, maar wil wel de illegale Roma die niet werken of crimineel zijn terug kunnen sturen.

De problemen bestaan uit kleine criminaliteit, geluidsoverlast en kinderarbeid. Kinderen worden vaak ingezet door straatmuzikanten. Dat laatste wil Sterk aanpakken met leerplichtambtenaren. 'De overheid moet er veel meer bovenop zitten, maar dat is lastig omdat het een gesloten gemeenschap is,' zei Sterk tegen Radio 1.

Het Landelijk Romaplatform vreest dat enkele duizenden Roma teruggestuurd kunnen worden. Het gaat dan vooral om stateloze Roma, die geen enkele nationaliteit hebben en straatmuzikanten uit Roemenië en Bulgarije.

(Elsevier)

Geen opmerkingen: