30 april, 2011
Il s'appelle Adolphe...
...de nieuwe premier van Burkina Faso die de muiterij in het leger en de opstand op straat tot bedaren moet brengen. Klinkt vertrouwenwekkend.
Zoals ook niet direct te verwachten valt dat de NAVO humanitair gaat ingrijpen in Oeganda tegen de eindeloos zittende door de VS zelf neergezette Museveni.
Jezus houdt van Wikileaks
Het stapeltje lag bij de hand en ik heb er zelfs geen sticker van af gepakt, laat staan dat ik ze gefotografeerd heb. Iemand anders heeft het voor mij gedaan.
"Want er is niets verborgen, dat niet geopenbaard zal worden; en er is niets geschied, om verborgen te zijn, maar opdat het in het openbaar zou komen."
Labels:
Bijbel,
Catholic Worker,
Jezus van Nazareth,
Wikileaks
Een parlement van vogels
The raven, Alan Parsons Project
Skyline pigeon, Elton John
Sparrow in the treetop, Guy Mitchell
29 april, 2011
Lentebeeld 2011 - 3
De prille lente is mij grotendeels ontgaan in Nederland, wederom, helaas enerzijds.
De slootkanten zien wit van het fluitekruid, de bermen geel van het hoge koolzaad, de komst van de gierzwaluwen heb ik niet meegemaakt (de vroege koekoek dan weer wel).
Nog niet lang geleden stoof de nepsneeuw van het iepenzaad door de lucht, met zijn wervelingen op bruggen over de grachten, juist omstreeks 4 en 5 mei. Soms overdekte het de hele gracht. Nu is het feest voor de hout- en de stadsduiven alweer bijna voorbij tegen het einde van april, de bomen staan vol in blad.
De stoep is afgezet met plakband: bezet. Voor morgen.
Supertaxman
Toen een bezoek aan Groot-Brittannië nog een ongeveer jaarlijkse ritus was hoorde een proletarisch Full Cooked Breakfast voor een kleine prijs bij Topshop er ook regelmatig bij. Maar Topshop is opgeleukt en ontduikt grootschalig de belastingen. In Edinburgh was Supertaxman er op tegen, en de winkel krijgt regelmatig opnieuw bezoek.
28 april, 2011
De volksopstand die toch maar afgelast is
Op binnenlandse vluchten in de VS zie je volop mensen aan hun eigen flesje water lurken. Dus dat kun je meebrengen, zou je denken. Maar dat moet dan op heel speciale wijze.
Voor mijn tas moet bij het vertrek uit Las Vegas een speciaal mannetje komen dat kijkt en onder mijn toeziend oog het flesje er uit haalt. Dat mag niet.
Ik heb nu al dorst en vraag of ik dan in ieder geval één slok uit het volle flesje mag nemen.
Hij houdt het flesje vast en gebaart mij mee te komen. Een lege ruime achter het doorlicht- en fouilleercircus. daar mag ik mijn slok nemen. "En nu moet u weer door de security check".
Werkverschaffing voor werklozen. Het Department of Homeland Security dat niet maalt om privé-eigendom.
En na deze portie reizigertje pesten blijkt dat je volop in de gelegenheid bent om alsnog een flesje water te kopen voorbij het circus. Maar dan wel van het merk van de Coca Cola Company, waarvan bekend is dat het gewoon leidingwater is maar wat zal het er toe doen.
Veiligheid voor het Thuisland betekent subsidie aan Coca-Cola.
Een makker van de Catholic Worker werkt bij het fouilleercircus en het spijt hem dat hij mensen dingen moet afnemen, maar werk is werk.
Ieder mogelijke verklaring voor deze procedure ontbreekt dus we moeten concluderen dat het terwille van Coca-Cola gebeurt.
Het kletsverhaaltje dat je met vloeistoffen bommen kunt maken aan boord van een vliegtuig is allang overboord gegooid.
Tip: neem een leeg flesje mee en vul het zelf voorbij het circus met leidingwater.
Zo doet men het dus.
Aan dit soort vrijemarktsubsidieterreur moet men zich leren aanpassen.
En dan aan boord van het vliegtuig ben je alweer helemaal terug in Nederland.
het werkt al op zicht. Nederlandse jonge vrouwen dragen laarzen, maakt niet uit hoe heet het is. Of leggings. Zelfs de spijkerbroeken ogen Nederlands.
En ze hebben paardestaarten.
Ik zou dit alles al vergeten zijn na nog geen drie weken.
Maar het opvallendste van die jonge vrouwen met kinderen is de overlegopvoeding met de peuters van een jaar of twee. Zullen we gaan tekenen? Gil, bl&egravve;r. Zullen we een eindje gaan lopen? (Wat officieel niet zo maar meer mag aan boord, dus doen we dat).
Ik heb een kwartiertje kunnen dommelen tijdens de nachtvlucht, de peuters mochten volop gillen. Goed oefenen voor Later, als ze Carrière Maken in het Bedrijfsleven, dan kunnen ze zich ook lekker ongeremd uitleven. Al dan niet na overleg.
Iemand die zegt dat er mensen willen slapen wordt toegesnauwd dat hij niet zo saggerijnig moet doen. Want Nederlanders staan altijd klaar met een grote bek terug. Hoe houden die moeders met de laarzen waaraan ze hun manieren lappen dat allemaal zelf vol?
Net op tijd terug voor koninginnedag, zegt het meisje van de bakkerij monter.
Ja, en voor de Royal Wedding. Een overdosis.
Gek is dat, ik ben nog nooit op een feestje geweest waar een jongedame alles van haar lichaam liet zien behalve wat bedekt werd door wat ondergoed. Zo trok de bruid van morgen de aandacht van de kroonprins, wordt ons ook nog verteld. Tja, Engeland nietwaar, de andere mannetjes op dat feestje waren zeker van de herenliefde.
De fusie van het rijke janhagel met de oude heersende klasse kan met zoveel vulgariteit niet beter geïllustreerd zijn. Of het moest de Nederlandse maffiaconnectie zijn, die tot in Libië bij het uitbreken van de Humanitaire Interventie bleek te spelen.
Dinsdagavond nog even met sr. Megan gepraat over de omstandigheden waaronder mijn moeder is gestorven. Zij begrijpt niet hoe Nederland zo verworden kan zijn. Tja, preek de markteconomie en je krijgt het vanzelf.
Zij mag ongerust zijn en toch niet. Ze is zelf in de tachtig en op sommige punten beslist opvallend verstrooid. Voor haar als zuster zal wellicht gezorgd worden. Zij denkt dat het op dat punt in Nederland nog wel goed is. Het zou kunnen.
Dat Ouderenbescherming en Dwaze Kinderen mijn pad gekruist hebben direct na de dood van mijn moeder kan ik als Gods vinger zien. En ik weet dat mijn moeder instemt. "She's been with you all along," zegt Megan, en dat is het punt waarop ik breek.
Maar 7 mei Den Haag kunt u uit uw agenda schrappen. Ben ik daarvoor teruggekomen?
Thuiskomen en het van je af moeten zetten: even mijn moeder bellen om te zeggen dat ik terug ben.
Of haar telefoontje afwachten: zo, ben je terug, hoe was het?
En de raaf sprak: nimmermeer.
De verbrande ontmoeting van Jacques Ellul
Jacques Ellul heeft in een interview vermeld dat hij een mystieke ervaring heeft gehad die hem zeer beangstigde. Hij stapte op de fiets en reed een eind weg om de ontmoeting kwijt te raken. Maar deze heeft hem wel tot volgeling van Christus gemaakt.
En nu verneem ik dat hij een zelfgeschreven verslag hierover nog bij zijn leven verbrand heeft. Het is zijn goed recht en tegelijk mag het jammer heten dat zijn getuigenis niet toegankelijk is. We moeten het doen met de consequenties die hij getrokken heeft.
27 april, 2011
Desnoods is het nostalgie
...want nu verwijst het naar een huis dat er niet meer is.
Een merk sinaasappelsap dat in Nederland verdwenen is, maar ik heb er wel "onvers" sinaasappelsap mee leren drinken.
Hier in de VS tref ik het gewoon op tafel aan, maar dan wel meteen in een megalomaan pak.
Donald Duck, met een klassiek vierplaatjesverhaaltje er op.
De spokende melodie en tekst
In de verlaten- en gebrokenheid van mijn bijna lege ouderlijk huis schoot mij onmiddellijk I got plenty o'nuttin' uit Gershwins Porgy & Bess in het hoofd. Het had hier weerklonken, toen het huis nog vers was, van een EP van mijn moeder, een van de oudste 45-toerenplaatjes in ons huis. (Ik heb het nu).
Haunting heet de melodie en het te binnen schieten en mijn hoofd nauwelijks meer verlaten al die weken. In het Nederlands kan het nooit zo vertaald worden dat er ook de connotatie "spook" blijft. En wat was de tekst toepasselijk, nadat de rabauwen van Osira alles gestolen en "vernietigd" hadden. Het loopt tegen koninginnedag, let op dat u zich niet aan heling schuldig maakt bij Sint-Jacob op de Plantage Middenlaan, Amsterdam.
Het Engels heeft dan toch wat extra spookachtigheid.
26 april, 2011
Que vivan Las Vegas
Vorig jaar stond er bij het rommelige ruige woestijnterrein nog een bord dat trots de bouw van een kantoor van de Bank of America aankondigde. Het is nu weg. Het panorama in de verte herinnert ons er aan dat het hier om Las Vegas gaat.
Dit bord ligt op de grond, om schaduwtechnische redenen in de avondzon gefotografeerd alsof het rechtopstaat. Maar u laat u niet foppen, wel?
Juist doordat het ligt zal het nog wel even blijven liggen vermoedelijk.
Het gebouw van de federale recherche op de achtergrond kon wel af, crisis of niet.
De woestijn bloeit - 2
Het meertje bij Cactus Springs, verzamelpunt voor de voetwassing in de woestijn op Witte Donderdag. Ik zag er een nogal grote karperachtige de russen aan de kant inschieten. Mysterieus. "Vermoedelijk uitgezet door iemand," zegt iemand die er vlakbij woont en er nooit grote vissen heeft gezien.
Mojaveaster |
Woestijngoudsbloem |
De woestijn in - 2
De atoombomproefplaats in de woestijn van Nevada zou net zulk magisch landschap kunnen zijn als de rest van de woestijn, als niet...
Het land is gestolen van een inheems volk, verrassend is het niet, het ogenblik is wel veelzeggend. In 1941 is bepaald door de regering van de Verenigde Staten dat het land waardeloos is en dus onteigend kon worden van zijn bewoners, en gebruikt kon worden voor atoombomproeven. De waterbronnen zijn er onbruikbaar door geworden. Niet voor maar eventjes, maar voor miljoenen jaren. Maar we weten al dat kapitalisme betekent: na ons de zondvloed.
Hiertegen getuigde de Sacred Peace Walk van 19 tot 26 april. Een gideonsbende die ter plaatse de verwoesting van de aarde aanklaagde, de dreiging van vernietiging van alle leven op aarde en in ieder geval op dit stuk woestijn.
Toen ik van de vorige tocht terugkwam in Nederland heb ik lang moeten nadenken over een soort beoordeling achteraf: hebben we de aarde gered in Nevada? Het is er niet van gekomen.
Nu zit ik er nog, en om mij heen vertrekken de meesten al - vorig jaar bleven wij langer, nu zit het er niet in. Moet ik nu gaan evalueren?
Een onmiskenbare verworvenheid kan genoemd worden dat een netwerk dat er in de kern al had kunnen zijn verder uitgebouwd wordt, en dat het getuigenis tegen kernbewapening, en in samenhang hiermee, kernenergie (dit is de vijfentwintigste "verjaardag" van Tsjernobyl) krachtig wordt voortgezet.
En wat het in geestelijke zin betekent?
Dit is en blijft onweegbaar.
Labels:
Atoombommen,
Kernenergie,
Vredesbeweging,
Woestijn
25 april, 2011
De mediterrane revolutie
In alle grote steden van Marokko zijn op 24 april tienduizenden de straat opgegaan in verband met de concessies die het regime heeft gedaan ter gelegenheid van eerdere demonstraties.
Vrijheid, een nieuwe grondwet, een einde aan de corruptie, zijn de eisen.
Niet de moeite waard voor de Nederlandse media.
Bij dit filmpje zult u voldoende verdere aantreffen op YT.
Over 25 april gesproken: Otelo is en blijft trots.
Marianne in Nevada
In de serie Mariannes presenteer ik - klef nietwaar - mijn eigen lief (mede). Rechts in de verte achter gaas, in "the pen", de openluchtnor in de woestijn, die dient om mensen die over de streep lopen bij de testsite vast te zetten.
Nee, ik ben niet gegaan. Had een beetje een Orpheusgevoel - blijven en omkijken betekende langere detentie. Op den duur kwam er een smeris langs om mij te dreigen met echte gevangenisstraf omdat ik langzaam liep en naar plantjes en bloemetjes keek. Ik snauwde in het Nederlands terug dat hij zijn mond diende te houden (woordkeus was iets zwaarder dus). Het liep goed af.
Waarom ik niet ben gegaan? Waarschijnlijk omdat het een impulsieve beslissing was om te gaan voor A** en dus een even impulsieve voor mij om het niet te doen.
En tenslotte... iemand moest toch deze foto's maken...
Labels:
Atoombommen,
Marianne,
Verenigde Staten,
Woestijn
24 april, 2011
Χριστός ἀνέστη
De Paaswake gevierd in een Byzantijns-katholieke kerk in Nevada die wat men noemt de Roetheense ritus volgt. Hoewel er geen enkel bijna-routineachtig dommelmoment was, de aandacht wordt steeds vastgehouden, kan ik ook niet zeggen dat er stichtende hoogtepunten waren. Christus is opgestaan, door te sterven heeft Hij de dood overwonnen en allen die in het graf zijn gered. Enkele delen van de liturgie waren in het Grieks, en de enkele zin in het Arabisch (eenheid met de melkitische kerk): Al Masih kam min baynil amwat, wa wati-al mawt bil mawt, wa wahabal hayat lil-lazina fil kooboor! Geen Roetheens!
Na afloop uitgebreid eten, laat, maar uitstekend verzorgd. Als het om het eten gaat moet u orthodox of geünieerd worden...
En dan de openluchtmis, Paasochtend, bij de ingang van de atoombommenproefplaats, gecelebreerd door onze geestelijke vriend en de pastor die onze relatie heeft ingezegend, Jerry Zawada. Foto's komen nog. Father Jerome is zo inclusief dat sr. Megan Rice, mijn geliefde en ik het lichaam en het bloed van Christus ronddeelden. Tot een enkel lid van deze speciale gemeenschap zei ik voor de zekerheid dat het 't bloed van Christus was dat ik haar voorhield.
Haar aarzeling bleek voort te komen uit de ongewoonheid van een ongeregeld ritueel: als protestant vond zij dat iedereen het tegelijkertijd op een bepaald moment tot zich moest nemen. Oecumene...
Labels:
Christelijk Oosten,
Melkieten,
Pasen,
Roethenen,
Vredesbeweging
Vrede vloeit als een rivier
Wade in the water, Ramsey Lewis Trio
Peace is flowing like a river, te zingen op de Nevada Test Site bij de Paasviering
Een filmversie voor dit jaar...
23 april, 2011
Nieuws uit Dhofar, Oman
Levensteken uit Dhofar, Salalah, het gewest dat onder de vreedzame sultan Qaboos door de RAF naar het stenen tijdperk teruggebombardeerd is. Duizend demonstranten?
Tweeduizend misschien?
Of toch drieduizend?
22 april, 2011
Was u er bij?
Kruiswegstatiën bij Creech Luchtmachtbasis, Indian Springs, Nevada.
Met een stem als een klok zingt de tachtiger Peter Ediger van Pace e Bene, het huis waar wij verblijven, de statiën bijeen. Hier doen we het met Johnny Cash en de Tennessee Two en de Carter Sisters.
Op de achtergrond vliegen "drones" - de onbemande, vanaf deze plaats bestuurde bombardementsvliegtuigen - af en aan. Oorlogvoeren als videospelletje en als negen-tot-vijfbaan, het schrijftafelmoordenaarschap in zijn diepste stadium.
Labels:
Johnny Cash,
Militarisme,
Pasen,
Verenigde Staten
Glosse over fundamentalisme
Witte Donderdag, voetwassing in de woestijn, geen overbodige luxe.
Bij het ritueel was het de bedoeling dat de te wassen persoon zich inleefde in iemand die geheeld zou moeten worden.
Ik heb een heel speciale schrijftafelmoordenaar in gedachten. Maar ik had daar 's ochtends al aan gedacht.
Wat zou het geweldig zijn als fundamentalisten de bergrede eens serieus zouden nemen, zei Peter Maurin al.
En nog een serieuze noot: wat zou het mooi zijn als de bijbel begon met aanzeggingen van allerlei rampen en ellende en zou eindigen met een wereld vol ooftbomen en met heerlijke zeks, in plaats van andersom.
Maar nee hoor.
21 april, 2011
Jeugd en toekomst
De fatale eenentwintigste april. Libcom schrijft over de ineenstorting van de heersende macht in Griekenland.
Als de NAVO hier maar niet ook een "oplossing" gaat organiseren. Het zal anders gaan dan in 1967, maar ook niet veel anders.
En er zou een tegenmacht die de heersende macht definitief afbreekt en vervangt opgebouwd moeten worden. Dit is niet leninistisch bedoeld. Een federatief verband van arbeiders- en buurtraden, zoals in Argentinië 2001, maar dan duurzamer.
Op de foto, achterstallig onderhoud, demonstratie van Jeugd Zonder Toekomst in Madrid, 7 april jongstleden.
20 april, 2011
De woestijn in - 1
De Sacred Peace Walk is van start en ik werd al bij het begin uitgeschakeld door een mengsel van stuifmeel (vermoed ik), zon of benzinedampen, felle zon en een berokingsritueel met doza, een geurig kruid gebruikt door oorspronkelijken in Noord-Amerika. Niet meer in staat uit mijn ogen te kijken moest ik in paniek vertrekken naar koelere donkere ruimten. De Ziekte van Graves eist blijvende tol.
Een hooikoortspil bracht enig soelaas. Genoeg.
Monniken van een Japanse orde en Oorspronkelijken trommelden tijdens de wandeling die van het museum voor atoomproeven naar het standbeeld van Martin Luther King ging. Het was warm, maar niet buitensporig heet, zesentwintig graden Celsius. De wandelaars ontmoetten vriendelijke reacties en liepen blaren op.
Elders in Noord-Amerika zijn tegelijk tochten aan de gang. De tegenhangers in Europa zijn wat moeilijk te vinden, ik kom er op terug.
Labels:
Atoombommen,
Verenigde Staten,
Vredesbeweging,
Woestijn
19 april, 2011
Benedictus
11 januari jongstleden heb ik hem hier geplaatst.
Een maand tevoren, al kon ik dat natuurlijk niet bevroeden.
In de tekst zit een christelijke opdracht waarvan ik mij afvraag hoe ver men moet gaan bij de interpretatie.
Bless the daytime
Bless the night
Bless the sun which gives us light
Bless the thunder
Bless the rain
Bless all those who cause us pain.
Tegenover degenen die je moeder tot de dood toe verwoest hebben en haar beroofd hebben van wat zij nog had, inclusief de bijbel. De schrijftafelmoordenaars, die nooit een kont gewassen hebben, met hun managerslachje.
Een nummer dat hoorde bij de laatste maanden als bewoner van het huis waarvan ik de sleutels niet meer heb.
Hoe lang kunnen drie maanden zijn?
7 mei 2011, Plein, Den Haag, 14.00 uur.
18 april, 2011
Lewis en het geloof dat hij niet kan overbrengen
Ik heb wel treurnis (gehad) over geliefden die mij ontvallen waren, maar dan alleen als geliefden. Van een enkeling weet ik niet of zij nog leeft, ik weet ook niet eens haar meisjesnaam, maar wat zal ik treuren als zij misschien niet meer leeft - zou zij ooit om mij getreurd hebben toen zij (wellicht) het spel speelde van de vrouw die het uitmaakte, een spel dat ik serieus opgevat heb?
Lewis treurt in A grief observed wel degelijk om het lichamelijk verlies van degene die kortstondig zijn echtgenote was. Daar kan ik mij in inleven - het afgesneden zijn, en het afbreken van de onderlinge dialoog zoals Renate Rubinsiein het ooit in de kern samenvatte. Maar de ander te hebben zien lijden en sterven is nogal wat anders, ook dat begrijp ik wel.
Lewis heeft het probleem dat hij de schriftuurlijke God moet inpassen in wat hij emotioneel of intuïtief ervaart. Naar mijn gevoel slaagt hij er niet in - op het einde van zijn kanttekeningen zie ik geen geloof terugkeren dat even weg was. De schriftuurlijke God verdwijnt maar de vraag naar de betekenis van het eeuwige leven en de verrijzenis in den vleze blijft.
"Eeuwig" kan toch ook alleen opneming bij de Eeuwige betekenen, en heeft dit betekenis?
Paradoxaal: een boek waarin Lewis alleen maar kan twijfelen getuigt meer van geloof dan de zekerheden die hij soms verkondigt.
Immers, er is geen geloof zonder twijfel.
Ik heb geen idee of mijn eigen rouwperiode van dezer dagen het juiste ogenblik was dit boek te lezen. Rouw om De Geliefde zal ook wel weer anders zijn.
Moet ik er aan denken?
Laten we gaan zorgen voor het leven voor de dood.
Glosse over vredestichten
Gisteren een interreligieus treffen over vrede en kernwapens bezocht. De roomse spreker (vertegenwoordiger van "het christendom") stond stil bij Matth. 5:9. "Blessed are the peacemakers for they shall be called children of God."
Exegeten die de oorlogvoering een warm hart toedragen zullen hieruit afleiden dat er altijd oorlog zal zijn, en daar zal dan door kinderen Gods een einde aangemaakt worden. Met een wijsheid die ook weer niet zo vaak voorkomt heeft de Statenvertaling deze omzetting:
Zalig zijn de vreedzamen; want zij zullen Gods kinderen genaamd worden.
Helaas lijkt ειρηνοποιοι volstrekt ondubbelzinnig. De Leidse vertaling heeft dan ook
Zalig de vredestichters; want zij zullen kinderen Gods genoemd worden.
Wees gerust. Vredestichten kan op vele niveaus en het kleinste, dat van het bijleggenvan onvermijdelijke ruzies en ongenoegens tussen enkele personen, is ook vredestichten. Of bij uitstek, omdat het voor velen is weggelegd.
Vrede is ook niet het tegendeel van oorlog. In de bijbelse (en koraanse) context gaat het om het heelmaken van wat gebroken is.
Vredestuin op het hoge land
Aardig nieuws uit Nederland: een volle Dam afgelopen zaterdag tegen kernenergie, dat valt niet tegen in deze dagen.
In het Hogelandse Wirdum is een oude steenfabriek gekraakt om er een vredestuin in te richten. (Ik verdenk de bron hier ervan een archieffoto te hebben gebruikt; het zij zo - hm, ik verneem dat het wel degelijk mooi en warm weer is in Nederland dus misschien klopt het wel).
De vredestuin is een initiatief van het genootschap HEEL dat zijn site wel eens mag actualiseren. De gemeente laat de krakenden vooralsnog op het terrein zitten.
Labels:
Guerrillatuinieren,
Kernenergie,
Kraken,
Nederland
17 april, 2011
Wetenschap van de spookachtigheid
In 1994 heb ik in een lezing, later opgetekend in Arcade #5, gepleit voor de noodzakelijke spookachtigheid in het discours over de revolutie (de Betere Wereld).
Ik houd "mijn vak" niet goed bij, merk ik al - weet ook niet precies wat het is. Het zou ten hoogste een zijtak van een zijtak van de studie van het christen-anarchisme zijn.
Sindsdien is er een hele tak van sociologie en zelfs rechtswetenschap van het spook opgekomen - zie hier.
Voor een zieltogende wetenschap als de sociologie lijkt het spook zelfs de redding te kunnen zijn.
Wordt vervolgd.
(Moet ik het desbetreffende stuk dan maar eens op het net zetten?)
16 april, 2011
Tijd is leven
Time, Jackie de Shannon
Time, Pozo-Seco Singers
Andere nummers met deze titel bekend van de Dave Clark Five en Pink FLoyd.
Time is tight, Booker T & the MG's
Binayak Sen vrijgelaten op borgtocht
Het Indiase Hoooggerechtshof heeft Binayak Sen vrijgesproken van de beschuldigingen van betrokkenheid bij gewapende opstand.
Een petitie die uit de lijst kan worden verwijderd. Dank.
Marianne in Saoedi-Arabië
Demonstratie ter ondersteuning van de revolutie in Bahrein, voor vrede en vrijheid, in Saoedi-Arabië - een land dat smadelijk genoemd is naar de heersende dynastie, 14 april 2011.
Galerij godinnen
In en rond de Sekhmettempel, Cactus Springs, Nevada.
Is dit Mazu? een beeldje van haar vereenzelvigde mijn moeder met Moeder Maria, wat godsdiensthistorisch verdedigbaar is.
Het beeldje in haar bezit is door de vandalen van Osira "vernietigd".
De Madre del Mundo in de tempel.
Pallas Athene
Een klein pantheon.
15 april, 2011
Een speciale houding die verdrongen is
Wandversiering in het gastenverblijf van de Sekhmettempel, Cactus Springs, Nevada.
De godin met de menselijke vormen. Het linker opgetrokken been roept bij mij op: Meisjes (jonge vrouwen/vrouwen) gingen vaak zo zitten bij vergaderingen. Dan keek je nog wel eens tegen een heel onbedekt been aan. Leidde af.
Doen "ze" dat nog? Of zijn vrouwen ook heel serieus gaan meedoen met gewichtigdoenerij?
Want het drukte een zekere ontspannenheid en relativering uit. Een lichaamstaal die niet geheel verdwenen is maar wel bij zogenaamd serieuze bijeenkomsten.
Die bijna nooit zo vreselijk serieus zijn.
De twee vrouwen op de voorgrond van de foto hier zitten in die houding, die misschien door ruimtegebrek wordt bepaald, bij nadere beschouwing. Maar misschien ook niet.
En gelachen dat we hebben
Ik vind dat de manier waarop meneer Van Dam vriendelijk lacht op de foto, in schril contrast staat met het leed van vele families. Zelfs Moeders Bijbel was verdwenen uit haar kamer, alle dierbare spullen waren weg, lees de link, en tranen zullen vloeien, u zult dit wel niet plaatsen, deze mensen zijn al op radio5 geweest, schokkend dat dit in uw huis is gebeurd.
De me ac mea matre fabula narratur...
Kijk, dit soort praatjes namens een fijn lachende bureaucraat vind ik walgelijker dan de beschrijving van het voorportaal van de hel dat ik gezien heb en waar mijn moeder "gerevalideerd" is.
En al even walgelijk is het portret waarop hierboven wordt gezinspeeld en waarnaar ik niet ga verwijzen.
7 mei 14.00 uur, Plein, Den Haag. Meer volgt.
14 april, 2011
Tour du monde 14 april 2011
Verbazend hoe demonstraties terwille van democratie (waardigheid en vrijheid) neergeslagen mogen worden in bepaalde landen en in andere niet.
Over Swaziland hoeven we niet te horen hoe de politie namens de absolute monarch tekeergaat.
De vierde opgesloten "opposant" in Bahrein in twee weken overleden in twee weken overleden - doorlopen, hier is niets te zien.
Ach, Syrië - het werd vaak als volgende mogelijke revolutieland genoemd maar op de een of andere manier geloofde ik het (nog) niet. En hoewel het regime natuurlijk weg moet is dit nu eens een land waar ik mij zorgen maak over het vervolg - misschien omdat ik het een beetje ken. We zullen zien.
Viel Oeganda tot nu toe buiten de radar? Tenslotte is de zittende president een groot vriend van de Verenigde Staten. Dus een schot op een oppositieleider...
De ontknoping in Ivoorkust heeft plaatsgevonden met hulp van Franse militairen, als altijd bereid er op te slaan in voormalige koloniën. Zou een nieuwe, met de werkelijkheid en menselijke waardigheid overeenkomende naam voor het land, een idee zijn voor het nieuwe regime?
De foto van blije vrouwen in Ivoorkust trof mij om iets geheel anders waar ik spoedig op terugkom.
Bij wat er in Nederland broeit ben ik ook op afstand betrokken en ik zou willen dat ik er niet mee te maken had. Op de beschreven revalidatieafdeling (Sint-Jacob, het voorportaal van de hel) is mijn moeder definitief gebroken. Ik kijk van geen van de beschreven wantoestanden op, ik heb ze kunnen zien, mijn moeder heeft ze ondergaan.
De volgende Dwaze Kinderenzaterdag wordt al als volksprotest aangemerkt. Ik kom hier ook apart op terug.
Terug na een dagje in de rust van de woestijn.
Tachtigste verjaardag van de Tweede Spaanse republiek. De jarige was niet present op haar feestje.
13 april, 2011
Brood, rijst, sinaasappelen
De tijd om zelfs maar te kijken aan wie je het brood uitreikt heb je niet. Twee diepe ememers met " brood van gisteren": stukken baguette, flarden van wat Turkse grote broden zouden kunnen zijn, bruine hotelkadetjes (het populairst en het snelst op).
Men wil zachte broodjes bij gebrek aan werkzame tanden. De hoofdmaaltijd is zacht genoeg.
Alleen tegen het einde kan ik opkijken bij het uitdelen. Ik herken bijna niemand van de vorige keer.
Het valt mij op dat er meer mensen van Oostaziatische herkomst in de rijen staan.
Hier ben ik weer in Las Vegas, bij de uitdeling van voedsel namens de Catholic Worker. De rijen zijn niet lang maar het eten is snel op.
Het verdwijnputje van de Vrije Markteconomie.
Als je bedenkt dat de gemiddelde schrijftafelmoordenaar al niet op de hoogte is van wat er in "zijn" organisatie gebeurt dan weet je hoe ver de wereld van de werk- of dakloze van de banalen van het kwaad staat. Toch zorgen die schrijftafelmoordenaars dagelijks voor verse aanvoer van werk- of daklozen.
12 april, 2011
Osira heeft geen beerput nodig (de stront ligt in de wastafels)
Wantoestanden op de zogenaamde revalidatieafdeling van Osira's topstuk Sint-Jacob: hier.
Mede met dank aan Krapuul en meer op Zorgvisie.
Direct na zijn aantreden in juni 2009 kwam [de op non-actief gestelde en inmiddels ontslagen arts Lenssen] veel misstanden tegen op de revalidatieafdeling van de locatie Sint Jacob. Tijdens visites zag de verpleeghuisarts dat lakens, washanden, handdoeken en kleren op de grond of in de wastafels lagen. “Cliënten lagen tot elf uur vaak nog in hun eigen urine of ontlasting. Verzorgenden dienden medicijnen veel te laat of niet toe.”
Daarnaast schoot de bejegening van cliënten ernstig tekort. Verzorgenden lachten cliënten uit, deden denigrerend over hen of intimideerden hen. Ook onderling was er sprake van intimidatie. “Verzorgenden scholden elkaar uit. Een verpleegkundige die fouten aankaartte bij de locatiemanager, werd bedreigd met ontslag.”
Op de revalidatieafdeling van Sint-Jacob is mijn moeder als diabetespatiënte (type 1) naar ik niet anders kan zeggen vakkundig gesloopt. Het zelfbeheer over haar conditie is haar blijvend ontnomen daar zonder dat er competente zorg van "het huis" tegenover stond. Het is haar dood geworden. Wellicht is er in de tweede niet-gepubliceerde brief naders over te lezen.
Swaziland, de volgende revolutie?
Een archieffoto van 2010 moet volstaan, maar de golf van opstandigheid is aangekomen in Zuidelijk Afrika. Het regime van Swaziland heeft zijn bankroet moeten bekennen en dit betekent demonstraties en aangekondigde acties op zijn "Noordafrikaans".
Voor crisis en acties in Swaziland zou deze foto ook als illustratie kunnen dienen: het land moet volledig uitverkocht worden aan het Internationaal Muntfonds, vindt de absolute monarch. De arbeidersbeweging heeft er geen oren naar.
Glosse over filantropie en vrijemarktideologie
Toen mijn moeder net de tijdelijke kamer op de zogenaamde ziekenboeg had betrokken in het Osiratopstuk Sint-Jacob kreeg zij naar ik begreep een folder uitgereikt over de geschiedenis van het huis. Zij vond het een mooi idee dat een negentiende-eeuwse (katholieke?) filantroop hier een huis voor bejaarden had gesticht, het Sint-Jacob Gesticht heette het dan ook. Zo iemand had toch goed werk gedaan, vond zij.
Ik ben nu niet in de gelegenheid, zelfs als ik zou willen, precies de geschiedenis van dit gebouw na te gaan. Het is gesloopt, het raam waar ik een Aan-Rika ontmoeting heb gehad bestond niet meer.
Ik kan mij niet voorstellen dat het negentiende-eeuwse gebouw deprimerender van interieur was dan het laat-twintigste-eeuwse.
Door financieringswijze en pacificatie van de zuilen is wat nu in Nederland "de zorg" wordt genoemd quasi-genationaliseerd. Geen ruimte meer voor filantropie, van particulieren of Kerk.
Tel uw zegeningen. Want de quango's zijn onderworpen aan de tayloristische eisen waaraan de "zorg" voor zieken, zwakken en bejaarden volgens de ministeries moeten voldoen. En zoals het gaat met quango's moeten de voorheen filantropische instellingen inmiddels gericht zijn op winstmaken. En dan krijg je dit soort weerzinwekkende praatjes, die plotseling openbaren dat de banaliteit van het kwaad overal rondwaart. Spannende marketing van een "groep" die zich specialiseert in het beroven van overledenen of het mishandelen van aan de marktconforme zorg uitgeleverden.
Filantropie stond sinds de opkomst van de arbeidersbeweging in een kwade reuk. Met gezamenlijke inzet hebben de drie hoofdstromingen in de Nederlandse politiek aan het belang ervan in de gezondheidszorg en de bejaardenzorg een einde gemaakt.
En met evenveel inzet hebben deze zelfde hoofdstromingen geijverd voor het vermarkten van deze zorg.
Het waren welgestelde christen-anarchisten of als geestverwanten aangevoelden (dan denk ik aan Elise van Calcar) die bibliotheken opgericht hebben ter verheffing van het volk, om maar wat te noemen. Dit is filantropie waar ik iets van afweet. Hoe het met de door de overheid overgenomen bibliotheken gaat weten we ook wel.
Het zal nog steeds politiek-incorrect zijn, maar het lot van mijn moeder en zovele anderen overwegende denk ik: liever filantropie dan staatsgestuurde "marktwerking".
Het valt evenwel te vrezen dat de echte filantroop is uitgestorven.
Kunt u zich een VVD'er, CDA'er of PvdA'er voorstellen die in stilte goed doet?
Labels:
Banaliteit van het kwaad,
Marktdiepdenken,
Osira,
Zorg
11 april, 2011
Glosse over waardigheid en vrijheid
De demonstraties, de pleinbezettingen, de revoluties van 2011 draai(d)en tot nu toe om vrijheid en menselijke waardigheid.
Iets wat bij terugblik op Caïro en Tunis, en Manama, Italië, Londen, Athene.... gezegd kan worden: waardigheid eist men niet, men verkrijgt het eigenhandig.
Door de revolutie te "maken". De revolutie is de verovering van de menselijke waardigheid.
Hoe deze verder vorm te geven en te handhaven is een volgende taak.
Die zal zwaar zijn. De volgende ronde in Egypte is al ingegaan.
En de preventieve contrarevolutie houdt inmiddels huis in Libië, het hoogstontwikkelde land van Afrika tot voor zeer kort. (Dit pleit Gadhdhafi niet vrij. Het is een pleidooi voor een authentieke revolutie, niet een soort burgeroorlog waarin de imperialisten actief partij kiezen).
[Glossen als eerste posten vanuit een christen-anarchistisch centrum in de VS, waar ons "Welcome home" werd toegevoegd].
Abonneren op:
Posts (Atom)