31 maart, 2011
Naar en van de Javastraat
De kop van de Javastraat bij de spoordijk moet de rand van de polder zijn waarin de Indische buurt ligt. Van de step (autoped) weet ik het nog goed: je kon een flink eind freewheelen (al noemde je dat niet zo) vanaf het begin, vaart zonder af te zetten.
Steppende kinderen zie je niet meer, de stoep is nauw en vol. Toen de winkel door mijn moeder verkocht werd was ik zestien, bijna zeventien. De step is in de winkel gebleven, met de schommel die daar ook was.
De helling zie ik nog steeds terug.
Naar de Javastraat hoort men zich te begeven met lijn 10, halte Timorplein en dan lopend door de Sumatrastraat. Ik moest rechtsaf de Madurastraat in voor de J.P. Coenschool, die honderd jaar bestaat dit jaar (de Javastraat viert feest, ik voel mij er niet zo naar).
Geen foto van de eenrichtingshalte Timorplein die al jaren niet meer bestaat, de halte Zeeburgerdijk moet volstaan.
Lijn 10 is weg uit Borneo- en Molukkenstraat.
Aan tramlijn 11 heb ik geen herinnering. De buslijn kon je nemen vanaf het Muiderpoortstation, pas later kwam ik er achter dat in het derde stuk van de Javastraat bij het Javaplein er een halte naar het centrum was die misschien dichterbij was.
Weg van de Javastraat, bij gebrek aan tegenhanger van de halte Timorplein, neemt men lijn 3 vanaf het beginpunt, Station Muiderpoort (de halte is in de Celebesstraat). Lijn 3 rijdt, behoudens het stuk over de "nieuwe" Vondelbrug, nog steeds de route zoals ik die van oudsher gewend ben.
Halte Wibautstraat, overstappen voor lijn 5, een halte rijden naar de Gijsbrecht van Aemstelstraat - de onvoorstelbare rust van de Wibautstraat, waar het "zandlandje" bebouwing verbeidde maar dat wisten we niet toen we er speelden. De afstanden die je nu wel moet lopen omdat er geen keuze is werden als vanzelfsprekend met de tram gedaan.
Lijn 3 bracht ons naar de Van Woustraat waar mijn oma haar laatste jaren voor haar val (en het waren er ruim twintig) woonde. Soms twijfelde ik de afgelopen jaren aan het herkenningsvermogen van mijn moeder, maar op mijn laatste tocht met haar in het najaar - als begeleider naar het VU-ziekenhuis - reden we er langs en zei zij: "daar woonde mijn moeder". Het sneed door mij heen alle keren dat ik er langs ben gereden vervolgens. Ik vond het vertrouwenwekkend dat er een afspraak voor oktober 2011 werd gemaakt.
Geen garanties.
Verder op de route lag de Bilderdijkstraat, het verste punt waar ik kwam met lijn 3. Mijn oom en tante woonden daar bij de hoek van de Kinkerstraat, waar de eerste vestiging van Smulders lederwaren was. (De Nieuwendijk, die een belangrijke rol in mijn eerste tien levensjaren speelde, was de tweede, de Javastraat de derde).
Ik heb de afstand, hoe onhandig ook, als saluut, de laatste tijd zo afgelegd.
De vinger Gods bepaalde dat een lieve en dierbare radiocollega bleek te wonen in het oude huis van mijn oom en tante, de indeling herkende ik nog geheel. Betrokken collega is uit het beeld verdwenen, ik heb gefaald in het onderhouden van het contact denk ik.
Vreemde gewaarwording: kussen in het huis waar je dertig jaar eerder puber geworden bent. "Het" brak uit terwijl ik ingekwartierd was bij oom en tante toen mijn moeder lang met hernia in het ziekenhuis lag (ziekenhuistijden werden altijd uitgemolken vanwege de diabetes).
Vaarwel aan dit alles, al blijft de herinnering.
Zelfs het voortbestaan van de tramlijnen is zeer onzeker nu (lijn 5 werd gedegradeerd tot spitslijn een paar jaar na ons vertrek van de Weesperzijde en verdween helemaal in 1965).
Een halve eeuw Indischebuurter
"Dag kamers, ik weet niet of ik jullie terug zal zien".
Zo heeft mijn moeder afscheid genomen van haar eigen huis, 15 januari vorig jaar. Zij had het vooruitzicht dat haar rechter grote teen zou worden afgezet. Deze was geheel zwart, een dotteroperatie een maand eerder had niet geholpen. Wat moet zij een pijn gehad hebben en wat begrijp ik nu eigenlijk goed dat zij pijn misschien prefereerde boven "in de molen terechtkomen" van ziekenhuis en wat er op kon volgen. We weten hoe het gelopen is.
Ik weet dat ik ze niet meer terug zal zien maar het huis was al duidelijk ontzield, waar precies het punt lag waarop dit zo werd valt niet goed te bepalen. Was het toen het niet meer voorstelbaar was hoe moeizaam zij zich door de gang bewoog, niet bij machte zich ergens aan vast te houden, zwoegend met haar evenwicht? Vandaag, de laatste dag waarvoor huur betaald is, heb ik het laatste meubelstuk plechtig in de stortkoker gegooid - het kon. Die poef had gered kunnen worden, maar dat gold voor zoveel. Hij heeft zijn tijd gediend op deze plaats: "dag poef".
Nog in een flits zondagspelletje met het Wikobiljart voor de geest - en weg...
Misschien is het wel een verzamelaarsobject, maar is het dat niet voor mensen die er nostalgisch aan terugdenken? Heimwee - dit heim is nu juist afgesloten.
Ik had een extra kamer om afscheid van te nemen, een zoldervertrek dat mij een aantal jaren gediend heeft. Ook nog nadrukkelijk na mijn vertrek, de poef kon de vertrokken stoelen vervangen. Maar aangaande overnachting op mijn oude kamer staat mij geen laatste keer voor de geest - omdat het misschien wel nooit definitief de laatste keer hoefde te zijn, ook al was de waterleiding afgesloten door het waterleidingbedrijf om redenen die mij ontgaan. En ik heb wel nog in mijn ouderlijk huis overnacht maar niet meer op mijn laatste kamer na pakweg 1975.
Op de tomadorekjes - de muur schimmelt - en face een brochure die er terechtgekomen is nadat ik "uit huis was gegaan" maar nog wel eens overnachtte: de Vereniging China Nu, bij de oprichting waarvan twee Amsterdamse anarchisten betrokken waren, en zo kwam de brochure daar. De pocketboeken zakken door, waarschijnlijk zijn de belangrijkste er al eerder uitgehaald.
Dus dit was het. Wanneer mijn altijd dubbelzinnige band met de Indische Buurt begonnen is weet ik niet, zeker in 1956 toen ik er op de lagere school geplaatst werd en de winkel als thuisbasis had in de middagpauze. Met het afgebeelde huis ben ik verbonden geweest vanaf mei-juni 1958.
Geen enkel stenen huis waarin ik gewoond heb verder is er nog, dit wel. Het wordt verkoopbaar gemaakt zegt de beheerder. Die zal geen last hebben van de doordringende lijmlucht van de schoenmaker die in de plaats van Smulders Lederwaren is gekomen (er tussendoor is er nog een rotanwinkel geweest). De schoen- en sleutelmaker verhuist over een maand.
Laatste zitje
Een leeg ontzield huis. Mijn jas kan hangen aan een achtergebleven haak in een kast die onttakeld is. Blik van achteren naar voren, en daar staat de poef die nog heel even dienst kon doen als laatste zitelement tijdens de ontruimingswerkzaamheden.
Nu ik de foto bekijk breekt er iets in mij wat nog niet gebroken leek toen dit deel was van de omgeving waarin aan die laatste restjes ontruiming werd gewerkt.
Het kastpapier spreekt trouwens nog van de laatste bewoonster.
Net zo veilig als twintig
Meervoudige verweesdheid. Voordat BBC World Service het standaardstation om bij te ontwaken werd was er de BRT, en daarvoor was er Caroline. Alles verdwenen van de middengolf en dus op een echte radio niet meer te ontvangen, zomin als de World Service inmiddels.
Overdag en 's avonds zal ik het niet (meer) zo missen in de internetvrije zone - de tijd waarin ik mij haastte om Newshour te horen (het muzikale thema kan ik even niet vinden) is voorbij. 's Ochtends is het gemis nu het grootst. Hoeveel ergernis The World Today de laatste tijd ook wekte met zijn VS-gezindheid, het was naar nu blijkt toch echt de meest serieuze nieuwsrubriek op de radio.
Fietsend over de middengolf blijf ik hangen bij Windy van de Association. Vooruit, dat wil ik wel horen. Het zal Radio 10 wel zijn (of bestaat dat niet meer? Alsof het mij kan schelen). Jingle: dit is Radio 5 Nostalgia. Eergisteravond zat ik in de studio daarvan. "De mooiste herinneringen". De volgende is Seven lonely days, ik ken het van de Teddybears, maar dit zal wel het origineel zijn. Geen idee wie het is (Georgia Gibbs, levert de speurtocht op, zegt mij niets). Dream lover van Bobby Darin. Bij de volgende moet ik toch even nadenken, Gade associeert het met ziekenhuisopname geloof ik, het is te lichtvoetig voor deze dagen. O ja, Harmour love van Syreeta. Waar gaat dat eigenlijk over? Dan wordt de week van de jaren zeventig aangekondigd en dit is meer dan een redelijk mens kan verdragen. Maar daar is het nieuws, nu NOS Journaal geheten op de radio.
Hoe je in een schaterbui kunt uitlachen over wellicht het ernstigste bericht dat we gehoord kunnen hebben de afgelopen vijfenzestig jaar of meer. De radioactieve zee bij Fukushima is niet schadelijk voor de volksgezondheid zeggen de Japanse autoriteiten volgens het "NOS-journaal", want zeewater wordt niet gedronken. Ongelooflijk. Dit verhaal komt niet voor in wat de BBC er over meldt.
Over naar de FM. Radio Noord-Holland presenteert het nieuwe college van B&W van Alkmaar. De PvdA is er uit gewerkt en dus zal er flink gehakt worden in cultuur, de doorstroming voor het autootje wordt bevorderd. En "er wordt ingezet op veiligheid." Echt waar, Alkmaar moet weer "net zo veilig worden als twintig". Twintig wat? Jaar geleden? In de jaren twintig? Twintig andere gemeenten? Een raadsel. Een belangrijk middel om deze "veiligheid" te bevorderen zal pepperspray zijn. Ik heb in Alkmaar gewerkt, ik ben er regelmatig geweest voor wat ik recreatieve doeleinden zal noemen (het Biermuseum bijvoorbeeld!) maar ik geloof dat ik het niet (meer) zal missen nu.
Amsterdam heeft tachtigduizend "spookburgers". Klinkt sensationeel maar meer dan een kwebbeltje van zo'n anderhalve minuut is het niet waard dus het zal allemaal wel.
Daar is de mevrouw van de filemeldingen alweer en de foute klemtonen bij plaatsnamen. Gauw terug naar de middengolf. Billie Holiday, jingle: "Magic Jazz", alleen maar jazz. Het volgende nummer spreekt dit al meteen tegen en dit is dus geen programma om zonder ergernis bij wakker te worden. Doorfietsen. Vlaamse stem! Om half negen het rozenhoedje. Radio Maria. Het is mich get. Daar is het volgende nieuwsbulletin op 5 alweer met het ongedronken zeewater.
Het zal wel Hilversum 4 worden. Zo pijnloos mogelijke muziek en misschien onpijnlijke actualiteiten.
Radio Patapoe krijg ik niet binnen helaas.
En Stan van Houcke, die voor mij en anderen de Nederlandse media in de gaten hield, is er ook al mee opgehouden,
30 maart, 2011
Bij den Publieken Omroep
Item in verband met de manifestatie/demonstratie van Dwaze Kinderen zaterdag 2 april aanstaande, 14.00 uur Plein, Den Haag, het derde uur van het programma Dichtbij Nederland.
Site van Dwaze Kinderen.
Labels:
Instituties,
Media,
Medische nemesis,
Ouderdom
29 maart, 2011
Sur le pavé le mot d'ordre
Lente 2011. Beeld van een demonstratie in Edinburgh, 25 maart.
Lezenswaardig weblog uit Schotland.
Wegdek Londen, 26 maart
28 maart, 2011
Dag BBC World Service
Een dag na de grote demonstratie tegen de bezuinigingen van het Britse regime is de BBC World Service in Europa uit de lucht gegaan wegens bezuinigingen,
Een - de laatste jaren vaak mopperend over de steeds sterker wordende VS-propaganda op het station - luisteraar na 33 jaar trouw luisteraarschap toch wel plotseling ernstig ontheemd.
"Beleid" - de programma's gaan door, maar de zender is uitgeschakeld.
Het slot op 648 kHz, de interferentie is na de piepjes het hoofdsignaal, een Spaans radiostation.
Mondialisering in soorten
De mondialisering is op zijn eindpunt, zegt Chris Hedges, en wat hij zegt is juist.
Maar lees Laurie Penny ernaast en kijk naar de foto genomen op Trafalgar Square 26 maart.
27 maart, 2011
Bangladesj
Opland, januari 1972, de geboorte in bloed van Bangladesj.
Een samenvatting van de gebeurtenissen in 1971, een knipsel uit het vervallende archief uit mijn kamer in mijn ouderlijk huis.
Iets over mijn actieve betrokkenheid bij de zaak destijds.
26 maart, 2011
Pauze in de vastentijd
Ginhouse blues, Animals
Bottle of wine, Fireballs
Don't sell Daddy any more whiskey, Johnny Cash
26 maart, tegen het kapitalisme de straat op
Duitsland: een dag van demonstratie tegen kernenergie, in Berlijn meer dan honderdduizend mensen, in Keulen (foto) veertigduizend - en op vele plaatsen velen meer.
Ook in Londen stond het c/k-woord centraal. Hier waren zo'n half miljoen mensen op de been tegen de bezuinigingsplannen van het LibCon-regime.
25 maart, 2011
Het parlementarisme op zijn eindpunt
In 2006 wonnen de Conservatieven in Canada met 36,3% van de stemmen 124 zetels in het federale parlement.
In 2008 kregen ze 143 zetels met 37,6% van de stemmen, al bijna genoeg voor de meerderheid in het parlement.
Geen wonder dat deze partij de komende zwendelverkiezingen met alle vertrouwen tegemoet ziet.
24 maart, 2011
Hoe nu verder, o Socrates?
"Een baan". "Ik wil kunnen studeren". "Ik wil een huis kunnen kopen."
Niet direct schokkende ideeën, maar een kapitalisme op zijn einde wil er niet in voorzien.
Dat de regering van Portugal is gevallen lijkt mij het gevolg van puur opportunisme van rechts - tenzij de door de PS voorgestelde belastingverhogingen er niet goed vallen en het de crisis geheel op "het volk" wil afwentelen.
Is de politieke hoop ter linkerzijde het Bloco de Esquerda? Op parlementair gebied is er niet veel anders, naast de met de communisten verbonden Groenen.
En daarbuiten?
De veertigste dag
Ergens in de loop van de elfde februari las ik dit stukje van de hand van Max van Weezel, een studiegenoot die ik geen warm hart toedraag maar die door dit persoonlijke artikeltje nader kwam. Ik was ook bezig het huis van mijn moeder leeg te maken, met de beslissing telkens bij de hand: bewaren of niet, een beslissing die mijn moeder uit handen had gegeven.
Tegen half zes die dag klonk het opgewonden gebrul op het Tahrirplein in Caïro over het aftreden van Moebarak. Het leek een dag voor viering.
We zaten aan de wijn toen er gebeld werd om half tien. De keuze of mijn moeder naar het ziekenhuis zou gaan voor een infuus of in "de vertrouwde omgeving" zou overlijden.
Vertrouwde omgeving. Twee dagen eerder had zij het nog uitdrukkelijk over "thuis" gehad, en dat was niet in Sint-Jacob.
's Middags had zij voor het eerst sinds ruim een jaar een normaal telefoongesprek gevoerd met mijn zuster. Telefoon had er al die tijd niet ingezeten vanwege voortdurend aangehouden onzekerheid over de kamer waarin zij zou verblijven. En nu was haar weer aangezegd dat zij niet kon blijven in de kamer waarin zij zou blijven.
Maar zij zou er wel blijven.
Het is nu de veertigste dag, een dag voor rituelen zou men denken.
Misschien is dit het ritueel vandaag.
De foto is van de zelf aangelegde stenen schouw in een kamer die mij een tijd tot slaapkamer heeft gediend.
Ik wou de Luxemburgsteen vastleggen waartegen ik zo vaak heb aangekeken, en mijn moeder later nog veel vaker, voordat hij weggesloopt wordt.
Lees ook Andy Worthington.
23 maart, 2011
Obama's oorlog
Het in het Nederlands volgen van de frisse vrolijke oorlog van Nobelprijs-voor-de-vrede-winnaar Obama kan uitbesteed geacht worden aan het weblog Obama's oorlog.
22 maart, 2011
Marianne in Marokko
21 maart, 2011
De planning bij Osira
Dit schilderij is van de door de Osirafirma geroofde eigendommen van mijn overleden moeder weer opgedoken.
Het mocht nog even poseren op de schoorsteenmantel van het leeggehaalde huis. Hangen was te ingewikkeld.
"Contactpersonen" van de firma Osira hebben deze brief kunnen ontvangen, naar verluidt:
Geachte meneer of mevrouw,
U ontvangt deze brief omdat u cliënt of contactpersoon van een cliënt van Osira
Amstelring bent.
Vandaag hebben wij van de Inspectie voor de Gezondheidszorg een slecht bericht
gekregen. De inspectie vindt dat zorgmedewerkers zich goed inzetten en dat ons
Handboek Kwaliteit klopt. Maar de Inspectie ziet ook veel verschil tussen theorie en
praktijk. De inspectie gaat daarom alle locaties van Osira Amstelring de komende
zes maanden kritisch volgen. Of zoals de Inspectie het noemt: de locaties zijn
'onder verscherpt toezicht gesteld'. Voor U, uw familie en mantelzorgers is het
verscherpte toezicht uiteraard slecht nieuws. Wij betreuren dan ook zeer dat deze
situatie is ontstaan. Net als de Inspectie vinden wij goede zorg aan onze cliënten
het allerbelangrijkste is. We gaan daarom direct aan de slag om gewenste
verbeteringen te realiseren.
Via deze brief willen wij u informeren over onze maatregelen. Hoe gaan we de
kwaliteit verbeteren? Wat betekent dat voor u? Bij wie kunt u terecht voor vragen?
Deze onderwerpen komen in hieronder aan bod.
Wat gaat u er van merken?
U zult geen enkele hinder ondervinden van het verscherpte toezicht. Wel gaat u iets
merken van de maatregelen die wij nemen om de kwaliteit van dienstverlening te
verhogen en uw verblijf in onze locaties aangenaam te maken.
Hoe gaan we de kwaliteit verbeteren?
Kern van het huidige plan van aanpak flexibiliseren en vereenvoudigen is de
organisatie vanaf de basis opnieuw op te bouwen. De zorgteams met hun direct
leidinggevende worden de kern van de organisatie. Elke locatie komt onder leiding
van een integraal verantwoordelijke locatiemanager. De uitvoering wordt waar
nodig ondersteund door gespecialiseerde ondersteunende diensten.
Daarnaast is Rob van Dam aangesteld als voorzitter van de Raad van Bestuur. De
heer Van Dam heeft eerder goede resultaten gehaald met soortgelijke verbeter-
trajecten. De heer Moeskops blijft lid van de Raad van Bestuur.
Natuurlijk heeft volkomen volgens het protocol mijn zuster dit epistel niet hoeven ontvangen.
"Wij hebben ook onze planning", zei "manager" Luciana M. zo fijnzinnig, 7 maart jongstleden, en overeenkomstig deze planning was mijn moeder overleden.
20 maart, 2011
Lentebeeld 2011 - 2
Privatiseren wat ooit privaat was
Het was geen ziekenhuis en ook weer wel. Ik ben er geopereerd - bij het leeghalen van mijn ouderlijk huis kwam ik mijn polikliniekkaart tegen, wat moet ik er mee? mijn eigen museum zijn? - en heb er ongeveer een week gelegen, snel bijkomende en wandelend in een riante tuin die grensde aan het Vondelpark.
Het Hervormd Diaconessenhuis. De verklarende folder op het nachtkastje vertelde dat er ook echt nog diaconessen rondliepen, al geloof ik niet dat ik er iets van gemerkt heb.
Wat is er mis gegaan met de ziekenverpleging en de ziekenzorg? Het gebouw is drastisch vernieuwd tot een archtitectonisch monster aan de oude Overtoom. En het heet Reade.
Ooit was het dus een initiatief van de diaconie van de Kerk. Toen kwam alles zo ongeveer in handen van de overheid. En nu heet het Reade. Van God en gemeente los.
Het verschil is dat de Kerk geen winstoogmerk had.
Marianne in Jemen
In de serie Mariannes moet dit wel de opmerkelijkste zijn.
Jemen, vrijdag 18 maart 2011.
De "internationale gemeenschap" taalt in dit geval niet naar de beschietingen van de dictator tegen "eigen volk", evenmin als in het geval van Bahrein. Het volk knapt het zelf op. En de zachte krachten zullen zeker winnen.
19 maart, 2011
Was verloren en ben gevonden
Scotland the brave, themetune van Tony Allan op Caroline
Herkenningsmelodie van Radio Geronimo
Police officer , Smiley Culture. Woensdag 15 maart zelf vermoord door politie.
18 maart, 2011
Lotgevallen van een kaart van Biafra
Het huis is ontdaan van alle inventaris, van alle sporen van bewoning. Alleen het parket en de houten beschoeiing van de achterkamer resteren.
De cirkel is gesloten, het is een leeg, kaal nogal uitgewoond huis. We spelen er geen stilstaand krijgertje deze keer, een spook van de laatste bewoonster zal zich niet aandienen.
Mijn zwager brieste voortdurend gestresst over de eerste inspectie namens de eigenaar die gisteren zou plaatsvinden. Alles moest dan al weg zijn - maar er staat nog het een en ander van mij. Ik heb hier ook gewoond tenslotte, hoewel de datum waarop ik eindelijk op mijzelf ging wonen tot voor zeer kort een persoonlijke gedenkdag was kan ik niet precies zeggen wanneer ik ophield hier te verblijven alsof het ook nog mijn huis was. Het gaat geleidelijk. Ik weet niet meer wanneer de sleutels van mijn bos gingen om er niet meer terug te komen - toen het slot veranderd werd waarschijnlijk en de pensleutels gaten in mijn broekzakken boorden (waarschijnlijk zijn die zakken steviger geworden sindsdien).
Maar aan mijn zwagers onredelijke eisen kan ik niet voldoen (is dat zijn manier van rouwen of heeft hij daar helemaal geen last van?). Dit gaat niet alleen over mijn moeder, het is ook mijn verhaal en een verbondenheid die na bijna zestig jaar wordt afgesloten. Geladen en voorbereid op een naar conflict kom ik aan bij het huis.
De trap is er verschrikkelijk aan toe, en hoewel er een stuk of vier stoffer-en-blikcombinaties waren is alles nu weg en moet je het meebrengen om alsnog schoon te maken. Op de dag van de eerste inspectie zijn werklieden bezig de trap totaal te blokkeren en verder te vervuilen. Er wordt glasvezelkabel aangelegd.
Ik kan alleen maar in de lach schieten.
Nooit gebeurt er iets aan dit huis en uitgerekend nu is de trap geblokkeerd. Het betekent dat de zolder, waar zich mijn kamer bevindt, niet eens bereikbaar is. De verhuizing die ik al had afgesproken met een vriend is nog even uitgesteld.
De opzichter namens de huisbaas neemt het laconiek op. Deze woning wordt niet opnieuw verhuurd maar moet verkoopbaar gemaakt worden. Zoveel kubieke meter lucht in heus eigendom, en dat in de Indische Buurt. In het Fort van Sjakoo heb ik nog brochures verkocht tegen de horizontale verkoop hier, op het omslag een volksvrouw op leeftijd die uit een slee van een auto stapt. "Volksvrouw" verwijst naar "autochtoon" - het was ruim dertig jaar geleden. Sindsdien is de buurt geheel verkleurd en nu is er een verkleuring "terug" aan de gang - Beleid, ongetwijfeld. Dit maakt mijn moeder niet meer mee. En ikzelf niet meer als (quasi-)bewoner.
Sanne en Sharon hebben een Bookshop geopend in het "tweede stuk" van de Javastraat. Kees van Kooten komt signeren, staat er aangekondigd. Boekhandel? Javastraat? De winkel loopt door tot aan de Borneostraat (of is het spiegeling?), en je kunt er koffie of thee drinken - net als in andere landen.
De laatste winkel die nog tijdgenoot was van de zaak van mijn moeder, F.G.S. Hamers, de slijterij, zal nu de schoenmaker herbergen die in onze oude winkelruimte zat, en die zijn warme en bedwelmende dampen het huis van mijn moeder inpompt(e). Of ze daar de longkwaal die haar fataal is geworden aan te danken had?
Geen leeghalen, geen strenge inspectie - er komt geen tweede meer - ik loop met het enorme affiche van oliemaatschappijen in de Nigerdelta (zoveel is er niet veranderd...) naar het IISG. Het is te groot voor het boodschappentasje en ik blijf haken aan een struik die tegen een muur groeit in de Molukkenstraat. Er komt meteen een scheur in het affiche dat de bijtende kritiek van de zon en wellicht ook lekkage heeft ondergaan.
Gaat rouw nu over de ander of over jezelf? Het antwoord is natuurlijk: beide. Ik ben er nog niet aan toegekomen vanwege het gevecht tegen de zorgmafiosi, die waargemaakt hebben wat mijn moeder - een vorm van dementeren waarschijnlijk - al jaren verkondigde: dat zij voortdurend bestolen werd.
Op de schoorsteenmantel het schilderij dat gered is uit de gestolen eigendommen. Stel ik er prijs op? Het is het laatste dat nog van haar is in de woning, mijn zuster heeft het symbolisch teruggezet op de zwartmarmeren schoorsteenmantel, hangen kan het niet meer.
Vanwege Osira is volledig toegegeven dat men fout gehandeld heeft. Dan kan er schadevergoeding geëist worden. Alsof ooit in geld is uit te drukken wat deze lui ons en mijn moeder hebben aangedaan.
Ik vraag mij af of het affiche als reale te handhaven is en de vakreferent van het IISG twijfelt ook. Maar het kan gescand worden, in zijn geheel.
Hoe ben ik er aan gekomen?
Tom de Booy, de radicale geoloog rond de studenten- en Derdewereldbeweging heeft een lezing (gastcollege) gegeven in het bezette Instituut voor de Wetenschap van de Politiek, ergens tussen 21 april en 21 mei 1970. Ik zal de kaart meegenomen hebben uit de boedel van het Biafra Actie Comité als groot presentatiemateriaal om Toms woorden te onderstrepen. Hij heeft voor het onderwerp Biafra evenwel toen direct verwezen naar het Biafra/Geopolbulletin, daar stond alles al in. Zo is het dan bij mij terechtgekomen en gebleven, want het BAC moest plaatsmaken voor Amnesty Nederland - Biafra was verslagen, het comité was in zijn laatste dagen.
Maar - hoor ik tot mijn verrassing - er is in 2005 iemand op het BAC afgestudeerd, in Groningen, een scriptie van ruim 120 pagina's.
Ons doel is niet bereikt, maar we hebben het niet voor niets gedaan.
Ik beken, ik heb geleefd.
Van al mijn levensjaren die met de Javastraat verbonden zijn - en dat zijn ze eigenlijk bijna allemaal, al zijn ze grotendeels gedeeld met andere plaatsen - waren '68-'73 toch de belangrijkste. Vanwege het wereldbeeld dat bij mij op zijn plaats viel en de ermee verbonden actie, waarvan ik het wellicht nog te volgen spoor elders en later zal bekijken en sorteren.
Maart als voorbereiding op april
Weggeduwd door ander nieuws: de grote mobilisatie in Portugal van zaterdag 12 maart.
Revolução dos (es)Cravos was het mooiste kartonnen bordje dat ik zag, de desbetreffende Indymediafoto is volledig beschermd (Anjerrevolutie/Slavenrevolutie, in het Nederlands werkt het niet).
Stop de woorden in de zoekmachine en er komt hoofdzakelijk Haïti uit. Een goede illustratie van de totale hypocrisie van Heersende Klasse Internationaal, die zich van de schrik van Tunesië en Egypte lijkt te herstellen. De eerste zwarte president van de Verenigde Staten wil dat de ontvoerde president van de eerste zwarte republiek van het westelijk halfrond wegblijft, terwijl intussen over de schanddaden van Gadhdhafi wordt gepraat - die moeten bestreden worden met bombardementen. Nu met stempel Goedgekeurd door de Verenigde Naties.
De slagers van Bahrein en Oman mogen hun gang blijven gaan, om van de Saoeds maar te zwijgen.
17 maart, 2011
..en revolutie in Burkina Faso?
Onderwijsinstellingen zijn gesloten nadat een student in de gevangenis, Justin Zongo, zou zijn overleden aan meningitis. Bij de demonstraties die hierop volgden zijn inmiddels zeven doden gevallen. Op allerlei plaatsen in het land wordt gedemonstreerd.
Hier wellicht meer in de komende dagen.
16 maart, 2011
De revolutie in Griekenland en elders natuurlijk
Engelstalige video over de woelingen in Griekenland van dezer dagen.
Het begint mij nogal op te vallen dat de waardecritici als Robert Kurz geen raad weten met de onrust en omwentelingen in het Zuiden.
Waarschijnlijk trappen zij in de val van de mediagestuurde opinie: het gaat alleen om een "Arabische" lente. En als uitgesproken Israelliefhebbers weten ze er dan geen raad mee. Waarmee men zich het brevet van onvermogen op kritisch-theoretisch gebied aan het uitdelen is.
Men kan beter te rade gaan bij Immanuel Wallerstein.
15 maart, 2011
Tegen de muur
14 maart, 2011
...en de markten...
Er mogen dan duizend doden op een dag aanspoelen (zo heet het in de berichtgeving, de beelden blijven ons bespaard), wat belangrijk is in verband met Japan is hoe "de markten" zullen reageren, zeggen ons "de media".
En inderdaad, de Nikkei-index is fors gedaald en de verwachting is: verdere daling.
Net nu het herstel is ingezet, hoorde ik een praatjesmaker zeggen.
Intussen was in Sheffield de massa op de been tegen de Liberaal-Democraten die hun uitverkoop voortdurend motiveren met verhalen over het vreselijke wanbeleid van Labour waardoor de kas leeg is. De foto geeft weer hoe belastingontduikende concerns die openbaar aan de kaak gesteld worden in bescherming worden gehouden.
Politiek op een eindpunt.
13 maart, 2011
Momentopname in maart
2011 is een jaar van revolutie, dit staat al vast als ik het schrijf, nog niet halverwege de maand maart. Op dat ogenblik vinden de gangbare media dat het om een "Arabische revolutie" gaat, omdat allerlei dictaturen in de Arabische wereld zijn gevallen of op wankelen staan op het ogenblik van schrijven.
Maar op hetzelfde ogenblik wordt waarschijnlijk de grootste arbeidersdemonstratie uit de geschiedenis van de Verenigde Staten gehouden in Madison, Wisconsin, tegen de aanvallen op het recht van organisatie en op de sociale voorzieningen. En voorafgaande aan de omwenteling in Tunesië zijn er de grote demonstraties, stakingen en bezettingsacties geweest in Griekenland, Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland. Vooral de in eerste instantie defensief lijkende studentenbeweging in Engeland - zich uitbreidend tot geheel Groot-Brittannië - heeft een offensief karakter gekregen: de enorme bedrijven die "te groot zijn om failliet te gaan" en dus met staatssteun worden onderhouden, worden te kijk gezet als grootschalige belastingontduikorganisaties. De beweging in Italië keek naar wat er aan de overzijde van de Middellandse Zee gebeurde, zoals men zich in Tunesië bewust was van wat er in Italië en Griekenland gaande was.
De diverse organisatiemogelijkheden en nieuwsverspreiding die het internet biedt spelen een rol in de omwentelingen, maar deze rol kan gemakkelijk overschat worden. In Tunesië, Egypte, Jemen, Bahrein, Gabon en verder bestaat de grootste mobilisatieoproep uit de eenvoudige aanwezigheid op straat van grote groepen mensen die hun angst voor de regiems overwonnen hebben. Dit is een kwalitatieve verandering - de overwinning van de angst, die op zich al een omwenteling inhoudt. De rode draad in de eisen waarvoor men de straat opgaat, van Dublin tot Bakoe, van Reykjavík tot Djibouti, is eenvoudig menselijke waardigheid, een einde aan onderdrukking door machten die zich onbeheersbaar of onaantastbaar wanen, kortweg: vrijheid.
Een tamelijk eenvoudige historisch-materialistische verklaring voor het "waarom juist nu" kan zijn dat de voedselprijzen wereldwijd enorm stijgen enerzijds en dat regeringen de kosten waarmee het kapitalisme in stand gehouden moet worden verhalen op "het volk". De wereld is te rijk om zich nog kapitalisme te veroorloven, en dat de "eindkrak" aan de gang is lijkt mij niet voor twijfel vatbaar. Het is nog niet te zeggen wat voor ordening er op volgt, maar vanuit anarchistisch oogpunt zijn de feitelijk leiderloze en in het algemeen geweldloze omwentelingen die plaatsgevonden hebben of nog plaatsvinden op zijn minst interessant.
Het is niet gezegd dat de vormen van socialisme die kunnen voortkomen uit de revoluties - als de telkens weer vrijwel totaal verraste machten in de metropolen niet tot het uiterste geweld overgaan - volgens de al bekende boekjes zullen zijn ingericht. Maar omdat het om processen gaat, niet om singulariteiten, valt ook hierover niets in negatieve of positieve zin te zeggen.
Voor ons doemt een landschap op van kapotte klokken die het komende einde van de tijd van het kapitaal verbeelden.
Wordt vervolgd...
Illustraties: stakende textielarbeidsters in Birma respectievelijk demonstranten in "Saoedi-"Arabië.
Jezus en zijn bontjasdragende vrouwtje
Een gedachte voor de zondag:
Would Jesus wear a Rolex on his television show?, Ray Stevens - hij bestaat nog!
Would Jesus wear a Rolex on his television show?, Ray Stevens - hij bestaat nog!
12 maart, 2011
Mysterieuze favorieten uit de late jaren zestig
Mysterieuze lijstjes met een enkele keer mysterieuze titels of uitvoerenden, geen jaarlijstjes bij nader inzien. Alleen de groep Spectrum herinner ik mij (van Portobello road, een ander nummer dan dat van Cat Stevens).
Lida Wynters (?) met Scarborough Fair?
Geen idee meer.
Dit zijn de drie geheel vergeten nummers die ik op YT kon vinden.
Here comes yesterday again, Life 'n' Soul
Glory, Spectrum
Good old rock 'n' roll, Cat Mother and the All Night Newsboys
(herinner ik mij wel van de Dave Clark Five, een single die ik wel heb)
Lida Wynters (?) met Scarborough Fair?
Geen idee meer.
Dit zijn de drie geheel vergeten nummers die ik op YT kon vinden.
Here comes yesterday again, Life 'n' Soul
Glory, Spectrum
Good old rock 'n' roll, Cat Mother and the All Night Newsboys
(herinner ik mij wel van de Dave Clark Five, een single die ik wel heb)
Boeken "vernietigd" door de zorgfirma Osira
Namens de zorgfirma Osira is ons medegedeeld dat de geroofde eigendommen van mijn moeder "vernietigd" zijn. Waar men boeken verbrandt...
Drie titels waarvan ik weet dat ze in mijn moeders laatste boekenkast stonden.
Mijn toenmalige lief Chris begreep dat mijn moeder filosofische interesse had. Ik dacht en denk dat zij deze overschatte. In ieder geval gaf zij mijn moeder een boek van haar lievelingsfilosoof Ton Lemaire, ca. 1980-editie, Filosofie van het landschap.
Ik had het willen redden van de kringloopwinkel vanwege dit verhaal. Ook omdat Ton Lemaire sinds hij zich tot het anarchisme bekend heeft ook mij dierbaar is.
Werkelijk stukgelezen in haar laatste jaar: Gedachten van Raplh Waldo Trine. Maar ook In harmonie met het oneindige stond in de kast - vertaald door Ali Sanders van Loo, gecorrigeerd door Louis A. Bähler, twee Nederlandse christen-anarchisten.
En natuurlijk een topstuk om te "vernietigen" voor een zich katholiek noemend verzorgingshuis: de bijbel.
Overigens mag u er van uitgaan dat u zich aan heling schuldig maakt als u iets koopt bij een zogeheten rommelmarkt in Sint-Jacob, Plantage Middenlaan, Amsterdam, en dit zal wel voor meer panden van de Osirafirma gelden.
Labels:
's Mensen slechtheid,
Bijbel,
Osira,
Ralph Waldo Trine,
Ton Lemaire
11 maart, 2011
Voorwaarts en niet vergeten
Laurie Penny over wat Madison, Wisconsin verbindt met Caïro en Londen (en ik zou zeggen: Pisa, Thessaloniki, Dublin, Tunis, Manama, Omdoerman, Libreville).
Fotogalerijtje.
10 maart, 2011
De pot op bij Osira
Wat een onverwachte bondgenoten komt men tegen in de strijd tegen het bureaucratisch-zakkenvullende complex dat zorg heet te bieden. De Couturekrant? Lees en huiver mee:
Cliënten en personeel van zorginstellingen van Osira in Amsterdam vinden de zorg daar ver onder de maat. De EO filmde in een tehuis van Osira. Dit tehuis liet echter een gunstige uitzondering zien op de algemene barbaarse toestand waarbij ouderen bijvoorbeeld een uur op het toilet moeten zitten omdat niemand ze er afhaalt door personeelsgebrek.
Verder heerst er een klimaat onder het personeel van intimidatie door managers van ondergeschikten om te zorgen dat fouten en gebreken niet naar buiten worden gebracht. Nu maakt iedereen wel eens fouten en gebeurt er in elke organisatie wel eens iets waar het nodige aan mankeert. Maar de intimidatie van personeel strekt zich ook uit tot de pers. Toen de EO het ongetwijfeld meest foutloze tehuis na afspraak die van tevoren werd gemaakt filmde... werd de cameraploeg zelf gefilmd zodat niemand eens een onvoorziene blik achter de schermen kon werpen.
Zogenaamd volgens één van de directieleden om "op de eigen website te kunnen laten zien hoe zo'n reportage gemaakt wordt." Een lachertje want de EO-reporter zei: "Dan kunt u onze reportage daar toch opzetten?"
Cliënten en eigen personeel door elkaar waarderen de zorg met gemiddeld een 4-.
De SP als bondgenoot - het gaat net. De EO? EO en SP samen, met de Couturekrant?
Heb ik een weerman nodig om te weten waarheen de wind gaat?
Een manifestatie van "dwaze kinderen".
Ouderenbescherming?
09 maart, 2011
Vergeefsheid
En dan vind ik plotseling twee lijstjes, jaarlijstjes, 1968 en 1969, beide top-61, met de nummers over die jaren. Ik heb ze niet goed bestudeerd, het is wel het allerlaatste dat ik in verwondering heb zitten lezen op de bank in mijn ouderlijk huis. Morgen is de bank weg en wordt het "bezemschoon" zoals mijn zus steeds benadrukt opgeleverd.
Ik denk dat het top-61s zijn door systeemdwang van multoblaadjes. En vermoedelijk waren de lijstjes langer. En ze leren mij wat over mijn geheugen ten aanzien van muziek.
Ik heb echt niet alles onthouden van die doorleefde jaren.
Toen ik dit nummer voor het eerst draaide, van Nat 'King' Cole, op de radio, in 1985, trof het mij diep. Ik herkende het ook als een Brook Benton-nummer.
Maar dat ik het in de late jaren zestig kende en een hoge plaats in mijn eindlijst over een jaar had gegeven was mij tot vanmiddag ontschoten.
Looking back, Joe Simon
Het kan een rol spelen dat toen ik het van Nat 'King' Cole hoorde, ik het hoorde als iemand die zijn fouten had gemaakt in de omgang met geliefde(n) en maar hoopte dat "I'd never make that same mistake again". Bij Joe Simon zal destijds de tekst niet zo zwaar gewogen hebben.
Er zat meer tussen die met fijn leesbaar handschrift geschreven lijstjes dat ik met grote verwondering zag, meer hierover bij de zaterdagsessie.
This is it, Jim Reeves
Dat was het, mijn ouderlijk huis.
Heeft een huis een ziel? Ik denk het wel, kan moeilijk anders denken.
En er was nog zoveel dat naar mijn moeder verwees en toch was die ziel op een niet te bepalen ogenblik, voor haar dood al, weg. De entelechie van "het huis van Zus de Raaij-Smulders".
Maar er was nog zo schokkend veel van mijzelf. Het ongrijpbare is niet aan het huis gebonden, maar de tastbare getuigen maken het zwaar om in te pakken of te besluiten weg te doen.
Mijn zus kon dit makkeljker, maar die heeft er ook korter gewoond en het "nagloei"-effect was er niet of nauwelijks. Er is zo veel van mij achtergebleven.
Dus die huisziel, wat het tot mijn huis maakte van 1958 tot nu, moet tamelijk hardhandig de kop ingedrukt worden.
Ik merk dat het fysiek en psychisch zwaar is. Het overgewicht dankzij de schildkliermedicatie en de last der jaren tellen mee.
Ik moest nog even voor een gulden de single van Les Reed scoren op het Waterlooplein, mijn fiets stond wel op slot maar niet afdoende, en dat terwijl ik op een steenworp van het plein woon(de).
Het duurste singletje uit mijn collectie, het kostte mij mijn fiets.
De fiets waarop ik tot twee keer toe om de Zuiderzee heen gefietst ben, dat doet geen fiets, met mijzelf er op denk ik, meer over.
Schielijk kocht ik een tweedehands andere.
Een paar dagen later stond er een tamelijk goede fiets voor mijn deur, niet op slot. Ik hield hem een tijdje in de gaten en besloot toen dat hij ter compensatie voor mij bestemd was.
Maar ik had alweer een tweedehands gekocht die ik nog steeds heb maar waarop ik eigenlijk nooit rijd omdat hij te klein is.
De bruine Tornado heeft een tijdje op het Fort van Sjakoo gestald gestaan, toen dacht iemand dat hij van niemand was, brak het slot open en - hoho, hij is van mij. Ik heb hem weggehaald en overgebracht naar mijn oude kamer op zolder in de Javastraat.
Waar hij tot vanmiddag heeft gestaan, zo'n vijfentwintig jaar.
Hij was wel rijvaardig eigenlijk. Maar toen ik er mee bij de fietsenmaker kwam zei deze: "Dit is een kinderfietsje voor u, daar moet u geen geld aan besteden."
Dat was het einde. Misschien had ik hem toch weer zonder slot tegen een muur of boom moeten zetten, maar ik denk hier nu pas aan. "Die gaat naar de Hoogovens," zei de fietsenmaker.
De vergeefsheid van alles.
Ik denk dat het top-61s zijn door systeemdwang van multoblaadjes. En vermoedelijk waren de lijstjes langer. En ze leren mij wat over mijn geheugen ten aanzien van muziek.
Ik heb echt niet alles onthouden van die doorleefde jaren.
Toen ik dit nummer voor het eerst draaide, van Nat 'King' Cole, op de radio, in 1985, trof het mij diep. Ik herkende het ook als een Brook Benton-nummer.
Maar dat ik het in de late jaren zestig kende en een hoge plaats in mijn eindlijst over een jaar had gegeven was mij tot vanmiddag ontschoten.
Looking back, Joe Simon
Het kan een rol spelen dat toen ik het van Nat 'King' Cole hoorde, ik het hoorde als iemand die zijn fouten had gemaakt in de omgang met geliefde(n) en maar hoopte dat "I'd never make that same mistake again". Bij Joe Simon zal destijds de tekst niet zo zwaar gewogen hebben.
Er zat meer tussen die met fijn leesbaar handschrift geschreven lijstjes dat ik met grote verwondering zag, meer hierover bij de zaterdagsessie.
This is it, Jim Reeves
Dat was het, mijn ouderlijk huis.
Heeft een huis een ziel? Ik denk het wel, kan moeilijk anders denken.
En er was nog zoveel dat naar mijn moeder verwees en toch was die ziel op een niet te bepalen ogenblik, voor haar dood al, weg. De entelechie van "het huis van Zus de Raaij-Smulders".
Maar er was nog zo schokkend veel van mijzelf. Het ongrijpbare is niet aan het huis gebonden, maar de tastbare getuigen maken het zwaar om in te pakken of te besluiten weg te doen.
Mijn zus kon dit makkeljker, maar die heeft er ook korter gewoond en het "nagloei"-effect was er niet of nauwelijks. Er is zo veel van mij achtergebleven.
Dus die huisziel, wat het tot mijn huis maakte van 1958 tot nu, moet tamelijk hardhandig de kop ingedrukt worden.
Ik merk dat het fysiek en psychisch zwaar is. Het overgewicht dankzij de schildkliermedicatie en de last der jaren tellen mee.
Ik moest nog even voor een gulden de single van Les Reed scoren op het Waterlooplein, mijn fiets stond wel op slot maar niet afdoende, en dat terwijl ik op een steenworp van het plein woon(de).
Het duurste singletje uit mijn collectie, het kostte mij mijn fiets.
De fiets waarop ik tot twee keer toe om de Zuiderzee heen gefietst ben, dat doet geen fiets, met mijzelf er op denk ik, meer over.
Schielijk kocht ik een tweedehands andere.
Een paar dagen later stond er een tamelijk goede fiets voor mijn deur, niet op slot. Ik hield hem een tijdje in de gaten en besloot toen dat hij ter compensatie voor mij bestemd was.
Maar ik had alweer een tweedehands gekocht die ik nog steeds heb maar waarop ik eigenlijk nooit rijd omdat hij te klein is.
De bruine Tornado heeft een tijdje op het Fort van Sjakoo gestald gestaan, toen dacht iemand dat hij van niemand was, brak het slot open en - hoho, hij is van mij. Ik heb hem weggehaald en overgebracht naar mijn oude kamer op zolder in de Javastraat.
Waar hij tot vanmiddag heeft gestaan, zo'n vijfentwintig jaar.
Hij was wel rijvaardig eigenlijk. Maar toen ik er mee bij de fietsenmaker kwam zei deze: "Dit is een kinderfietsje voor u, daar moet u geen geld aan besteden."
Dat was het einde. Misschien had ik hem toch weer zonder slot tegen een muur of boom moeten zetten, maar ik denk hier nu pas aan. "Die gaat naar de Hoogovens," zei de fietsenmaker.
De vergeefsheid van alles.
Labels:
Faron Young,
Joe Simon,
Les Reed Orchestra,
Prousten,
Ziel
Wethouder Van der Burg (Paars Plus), een integer mens
Om allerlei redenen, die u ook wel kunt bedenken hoop ik, wilde ik dat ik geen aandacht hoefde te besteden aan een quango met de geur van corruptie om zich heen als Osira.
Grote woorden? Ach, in Nederland heet het nooit corruptie, maar meiert men wat over "schijn van belangenverstrengeling", of "schijn van belangenconflict", waarbij de ontkenning al besloten ligt in de keuze voor het woord schijn.
De wethouder in Amsterdam die het in opspraak geraakte Osira zou moeten onderzoeken doet dit niet. Deze weigering heeft er niets mee te maken natuurlijk dat deze Van der Burg eerst directeur bij... Osira is geweest. Zo zijn onze manieren.
Ik heb al onverwacht veel reacties gekregen uit hoeken waar ik ze wellicht nooit zou krijgen hier (twitter, commentaar van een bloggende Osira-ingezetene), ontroerend, ook wel hartverwarmend en moedgevend.
Ik krijg er mijn moeder niet mee terug, maar we kunnen er voor strijden dat anderen wel behoorlijk behandeld worden. Een vleugje Revo2011 voor Nederland misschien.
Osira ziet de bui al hangen en heeft een zichzelf schoonpratend reclameblog geopend. Mijn goede vriend Cornelis reageerde op deze passage op dit weblog, een link ernaar bespaar ik mijzelf en u ook.
OsiraGroep erkent dat er problemen zijn. Maar de wijze waarop de SP en sommige media het onderwerp (ouderen)zorg aanpakken is ongenuanceerd. Een gebeurtenis of verhaal van één persoon wordt opgepakt en uitvergroot om zo snel te ‘scoren’. Helaas kun je daar als organisatie weinig aan doen. Waarom geen aandacht voor de bovenliggende problematiek?
Waar gehakt worden vallen spaanders, nietwaar. Waar ken ik die reactie van? Cornelis schreef dit, en na een dag in de moderatiewachtkamer gelooft hij het wel, hij stuurde mij zijn reactie op:
Een gebeurtenis of verhaal van één persoon wordt opgepakt en uitvergroot
Hoeveel zieken en doden tellen dan wel voor u? Gaat het pas bij forse aantallen gelden?
De tijd en het geld die voor deze propagandasite worden uitgetrokken kunnen anders besteed worden, lijkt mij zo.
Ik heb het onsmakelijke portret uit het publieke domein gevist, het zou ook een foto hebben kunnen zijn van een van de zware jongens die een dreigende houding moesten aannemen namens Osira tegen mij, maandag 7 maart.
Aanvulling
Ruim een uur nadat deze post is verschenen en al snel is rondgetwiet is het commentaar van Cornelis plotseling wel geplaatst. Evenwel zonder link erin, hoewel dit volgens de Wordpress-aanwijzingen op de site als mogelijkheid wordt genoemd.
08 maart, 2011
Laat het pikken van lijken maar aan Osira over
Half januari vernamen wij dat onze moeder van de revalidatieafdeling zou kunnen verhuizen naar de kamer waar ze al zo´n acht maanden had verbleven, en die steeds als niet-blijvende verblijfplaats was bestempeld vanwege Osiragroephuis Sint-Jacob.
Ondanks haar hulpbehoevendheid als rolstoelrijdster zou zij de zorg kunnen krijgen die zij nodig had, werd ons verzekerd.
Eindelijk kon haar telefoonnummer verhuizen, eindelijk leek het mogelijk haar huuretage op te zeggen en belangrijke spullen uit haar huis over te brengen.
Er moest nieuwe vloerbedekking gelegd worden, er moest opnieuw behangen worden en schilderijen en lampen moesten beslist worden opgehangen door de "technische dienst" van het huis, dat mocht de familie niet doen.
Op 28 januari 2011 trok mijn moeder in haar nieuwe oude kamer, gestoffeerd met door ons belangrijk geachte elementen uit haar echte woning.
Op 2 februari kregen mijn zus en ik te horen dat het hier een proef van twee weken betrof, en dat daarna bekeken zou worden of mevrouw de zorg kon krijgen die zij nodig had.
U hoort een nogal grove tegenstrijdigheid in dit verhaal? Dan heeft u goed opgelet.
Op 9 februari zouden wij opnieuw, en nu officieel, een gesprek hebben met de verantwoordelijken die zouden bepalen of de proef geslaagd was.
En wat bleek, twaalf dagen na haar intocht op de kamer waar zij de zorg kon krijgen die zij nodig had? Mevrouw kon niet de zorg krijgen die zij nodig had op deze kamer. Zij moest weg. Verdiepingshuisarts Jaap W. velde het vonnis, waarvan ik meteen kon opmerken: dit wordt haar dood. Dit interesseerde Jaap W. maar zeer matig.
Mijn zuster vond dat onze moeder niet als klein kind behandeld mocht worden en zei - wat ik niet zou hebben willen zeggen omdat ik verwachtte dat het haar levenswil definitief zou breken - dat ze weg moest van waar zij was.
Precies na het verstrijken van de plotseling genoemde proeftijd van twee weken overleed zij. Zonder specialistische hulp overgelaten aan een regime van incompetente huisartsen die geen raad weten met diabetes type I - in een bejaardenhuis is type II de norm tenslotte.
's Middags had zij haar eerste normale telefoongesprek in meer dan een jaar gevoerd, 's avonds lag zij in een coma waar zij "eventueel alleen met hersenschade", als plantje, uit wakker zou worden.
Fijnzinnig kregen wij enkele uren na het doodsbericht - wij waren niet bij haar verscheiden aanwezig, het tijdstip leek nog onvoorspelbaar en misschien zou blijven haar juist vasthouden terwijl het einde toch onvermijdelijk leek - een telefoontje dat "het" begon te rieken en of we "het" maar konden laten verwijderen.
Hierna werd het muisstil vanwege Sint-Jacob en Osira. Mijn zwager heeft een keer telefonisch contact gehad met de dame die zich gedraagt alsof zij het hoofd is van zeker twee "woonlagen" in Sint-Barbara, de betrokken afdeling van Sint-Jacob. Deze Felia S. had ons wijsgemaakt dat mevrouw alle zorg kon krijgen die zij nodig had en had de verhuizing derhalve doorgedrukt. Nu bestond haar voornaamste zorg uit het zo spoedig mogelijk laten verwijderen van de gloednieuwe vloerbedekking.
Op 23 februari hebben mijn zus en ik geïnventariseerd wat wij wilden redden van deze aardse spullen van onze moeder en wat eventueel naar een antiquaar of antiekhandel kon. Dit laatste bleek niet aan de orde, merkten wij al na een rondgang.
Een dag later mocht mijn zuster de gevulde postoel (over "rieken" gesproken) de gang van de derde verdieping oprollen. Deze zal op den duur verwijderd zijn.
Ik maakte een afspraak met een nabije kringloopwinkel voor het ophalen van zoveel mogelijk herbruikbare spullen, op de dag waarop dit zou gebeuren zou ik de schilderijen en wat verder gered moest worden ophalen.
Toen deze afspraak eenmaal gemaakt was kon mijn zus opgelucht de pogingen Felia S. te bereiken opgeven, en zij verwachtte niet meer in de sterfkamer te hoeven komen.
Gisteren 7 maart was ik op het afgesproken uur voor de kamerdeur. Deze was open. De kamer was geheel leeg. Mijn eerste verbijsterde idee was: heb ik de afspraak verkeerd onthouden en heeft de kringloopwinkel eerder de hele boel leeggehaald? Er liep iemand langs die de indruk wekte "van de zaak" te zijn. "Bent u familie van mevrouw Raay?" Onze achternaam is vreselijk moeilijk, die moet altijd verhaspeld worden. De vrouw verwees mij naar de vierde verdieping, waar Felia S. wel op haar kantoortje zou zitten.
Daar zat ze, breeduit. Zonder enig excuus bevestigde zij dat de kamer was leeggehaald vanwege de firma Osiragroep. O zij had zo vaak geprobeerd mijn zwager te bereiken en nooit gehoor gekregen. Want er stond in het huurcontract - ja het is vervelend maar het is zo - dat de woning tien dagen na het overlijden leeg opgeleverd dient te worden.
Mijn moeder is 12 februari overleden, op 24 februari rolde mijn zuster de volle po de kamer uit.
Pogingen om mevrouw Felia S. te bereiken lukten niet, hoewel mijn zus en zwager uiteraard nogal geladen waren over het feit dat zij na twaalf dagen letterlijk de stront mochten opruimen. Felia S. was met verlof, net weer weg, met pauze, "niet op haar plek". Wij gingen vermoeden dat Felia S. zich schaamde voor de gang van zaken met de huur die nooit huur geworden is, de zorg die geleverd kon worden die nooit geleverd kon worden.
Felia S. schaamde zich nergens voor. Zij had geheel conform het protocol gehandeld. Dat zij nooit gehoor heeft gekregen is helaas voor haar gemakkelijk te weerleggen, op een telefoon met nummerherkenning en automatisch aanspringende voicemail bij mogelijke bezettoon. Zij wist hier niets anders op terug te zeggen dan dat zij het o zo vaak geprobeerd had. Gewoon liegen dus. Geen stilte uit schaamte, blijkbaar.
Zij belde, geconfronteerd met een boze nabestaande die de kamer van zijn moeder leeggeroofd ziet - snel "de manager". Deze wist niets anders af te draaien dan dat Felia S. gelijk had en toen ik liet weten hier geen genoegen mee te nemen liep zij weg om twee kleerkasten te halen. "De facilitaire dienst". Die had de kamer leeggehaald.
Mijn lief belde tussendoor, en ik kon haar vragen snel aanwezig te zijn, want ze hadden er vier tegen een van gemaakt.
"Wij houden ons aan het protocol" was de vaste riedel. Toen konden wij "de manager", een nog platter pratend type dan Felia S., vragen of het tot het protocol hoorde dat de nabestaande een paar uur na het overlijden van een dierbare dit meemaakt:
Laat in de zaterdagochtend 12 februari worden we gebeld, of "het" opgehaald kan worden, dat had al eerder moeten gebeuren, want "het" begint te stinken want het is hier zo warm.
"Dat zegt u," meende "de manager", Luciana M. geheten, te moeten zeggen.
"Dus u insinueert dat ik een potje sta te liegen?"
"Dat zeg ik niet. Ik zeg dat u dat zegt, ik was er niet bij."
Wij besluiten het hogerop te zoeken. Dit hoeven wij niet meer aan te horen. Mijn slotwoorden waren: leef er maar mee als je een geweten hebt, stelletje moordenaars.
Mijn moeder is wel degelijk de dood ingejaagd met het gehannes over haar huisvesting, afgezien van incompetente (medische) zorg. Deterink, de uitsmijter die de goederen van mijn moeder vernietigd zegt te hebben (hij heeft behaaglijk zijn handen in zijn zakken onder het spreken) fluit een vrolijk wijsje.
Bij de ingang komen we toevallig en gelukkig ook net de ploeg van de kringloopwinkel tegen. Dan niet, zeggen ze laconiek, ze zijn wel wat gewend blijkbaar. "Nog gecondoleerd," dat horen we wel van hun.
De dames en heren van Osira hadden het zo druk met het wijzen op hun goede handelen volgens het protocol dat een condoleance of een spijtbetuiging niet nodig was geweest in hun ogen.
Labels:
Bureaucratendom,
Medische nemesis,
Osira,
Schijnheiligheid
Ze hebben zich overgegeven
Van de site van Tom de Booy, die de kaart waarschijnlijk ook gemaakt heeft.
Mijn geheugen is of wordt nog wel eens geprezen, maar ik wist waarachtig niet dat ik (waarschijnlijk) het origineel van deze kaart levensgroot op mijn kamer had in mijn ouderlijk huis.
Lief was wel ontroerd door de Biafra-affiches (en een over Angola) aan de muur.
De cartoon van Willem (Bernard Holtrop) met een veld vol lijken en een officier die zegt: "Ik geloof dat ze zich hebben overgegeven" overleeft de verwijdering niet.
Hij moet nog wel ergens te vinden zijn.
Vier planken hoofdzakelijk actiegroepenarchief, schots en scheef door elkaar, misschien met manuscripten opgebleekt in de zon.
Het uitzoekwerk gaat langer duren dan ik tijd zal hebben in het ouderlijk huis. Het heeft zijn aardige kanten.
Wat actiegroepen en dergelijke betreft is er niets waar ik mij over schaam of zou hoeven schamen. Er is dan ook waarschijnlijk niets wat ik weg zou moeten willen moffelen. Maar wie weet.
Waar ik ten aanzien van de overgebleven spullen van mijn moeder echt bij breek is het vinden van een borduurlapje in de naaidoos die ik van oudsher ken. Initialen WS, Wilhelmina Smulders (Mientje).
Dat is van ver voordat ik er was, en moet ik nu besluiten dit te doen verdwijnen? Een stap te ver.
Ik ben een verder verhaal over hoe zorgvuldig Osira met ons nabestaanden omgaat aan het schrijven, maar vooralsnog een iets afstandelijker verhaal van mijn dierbaarste naaste hier.
07 maart, 2011
Moordenaars bij Osira bij hun naam noemen
Waarmee een einde kwam aan de dag waarop ik degenen die mijn moeder haar dood hebben ingedreven bij de naam die zij verdienen genoemd heb: moordenaars.
Ze zagen er geen reden toe om achter hun bureau vandaan te komen. Het overkomt hen wel niet iedere dag, vermoed ik.
Er zijn veel van dit soort lieden, zelfs niet alleen in Nederland.
Maar zo direct als ik er mee geconfronteerd ben bij de firma Osira Groep - het heugt mij in ieder geval niet.
Toelichting volgt.
06 maart, 2011
Completen van zondag
De meest betekenisvolle (voor mijn gevoel!) en intiemste vaste kloosterkerkdienst wordt gevormd door de Completen. Met enkele verschillen door het jaar en in de week is het in het algemeen een dienst waarbij je geen kerkboek nodig hebt als je er regelmatig bij bent.
Psalm 4, psalm 91 en psalm 134 maken vast onderdeel uit van de sequentie, met de Lofzang van Simeon en het Salve Regina (zeker op zondag).
Hier kunt u de zondagse Completen van abdij Sion volgen.
En terwille van de oecumene een helenotenzang van Psalm 134, berijmd.
Psalm 4, psalm 91 en psalm 134 maken vast onderdeel uit van de sequentie, met de Lofzang van Simeon en het Salve Regina (zeker op zondag).
Hier kunt u de zondagse Completen van abdij Sion volgen.
En terwille van de oecumene een helenotenzang van Psalm 134, berijmd.
Einde van de (Arabische) natiestaat?
Bij de demonstraties in de Arabische wereld wordt lustig met nationale vlaggen gezwaaid, in Libië juist met de vlag van het koninkrijk waar Gaddhafi in 1969 een einde aan maakte.
De grenzen van alle zogeheten Arabische naties zijn strepen op de kaart, kaarsrecht, terwille van Europese koloniale machten.
Denken aan de afschaffing van deze natiestaten lijkt prematuur, maar wie kan zeggen waar de revolutionaire dynamiek toe leidt.
05 maart, 2011
De mist van het noorden
Meet me on the corner, Lindisfarne (LP: Fog on the Tyne)
I'm crying, Animals
The wild side of life, Tommy Quickly & the Remo 4
04 maart, 2011
Intussen in Idaho
De komende man heette Rutte
Ja natuurlijk, ik word oud.
Een ding over de Nederlandse politiek - nou twee dan.
De media die ik even gevolgd heb besteedden er geen aandacht aan dat de fascisten een vijfde van hun aanhang verdwenen zagen bij de Statenverkiezingen, ten opzichte van de Kamerverkiezingen nog geen negen maanden eerder. Nederland blijft een griezelig land, maar de rek is er wellicht uit, via de weg van verkiezingen.
En het eigenlijk ene: destijds, met die mannenpraatgroepen en het lamme eindeloze kwekken over nieuwe mannelijkheid - was het toen de bedoeling en het vooruitzicht dat lieden als Balkenende minister-president zouden zijn? En Balkenende is nog een toonbeeld van "oude mannelijkheid" vergeleken met dit portret.
Nee, het ging er toch om dat de functie van minister-president irrelevant zou worden.
Maar rechts is er ook met de onmannelijke man vandoor. De fascistenleider zelf is natuurlijk een duidelijk voorbeeld, maar hemeltje - ik zeg al niets meer....
03 maart, 2011
Laatste dagdelen in de Javastraat
Het huis heeft zijn geluiden maar ik ben zo goed als zeker dat het er niet spookt. Niet meer althans, en ik geloof niet dat mijn moeder er nou even zelf gaat spoken. Ik dicht haar niet de behoefte toe mij de stuipen op het lijf te jagen. Haar aanwezigheid wordt allengs minder met het verdwijnen van alle spulletjes waar ze begin vorig jaar afstand van genomen en gedaan had, de boel verder aan haar kinderen overlatend. We waren al begonnen met leegruimen bij haar leven en haar tamelijk plotse overlijden maakt wegdoen tegelijk makkelijker en definitiever. Dit leven is voorbij.
Een opduikende kaart van H., de laatste man in haar leven - wij weten zijn achternaam niet, wij hebben geen adres, hoogstwaarschijnlijk leefde hij al niet meer en hoe dan ook is zijn aanzoek voorzover ik begrepen heb afgewimpeld. Geen idee of mijn moeder verliefd was. De vraag gaat met de kaart de stortkoker in (toch niet).
Misschien hebben zij elkaar al ontmoet in het Morgenland, maar ik denk dat mijn vader toch de belangrijkste wachtende geweest is.
Vijftien januari vorig jaar stak zij voor het laatst de sleutel in het sleutelgat, met de groet "Dag kamers, ik weet niet of ik jullie nog zal zien."
Zij leek er niet om te geven dat ze er na bijna 52 jaar weg was, het was de laatste jaren toch al moeizaam huishouden, en hulp aanvaardde zij niet.
Al had zij het tot de laatste dag nog over "thuis" - wat ook een algemene term voor "toen alles nog normaal was" kan zijn geweest - maar ook dan verwijst dit naar deze verdieping waar zij niet meer kon wonen na het afzetten van een grote teen.
De woning is veel zonniger en dus minder somber dan vroeger, de grote dichtbebladerde bomen in de straat zijn weg, vervangen voor kleiner spul - prettig voor de automobilisten - er valt zon naar binnen.
Iemand van de kringloopwinkel zal komen kijken wat het ophalen van alle losse resterende spullen met zich meebrengt. Ik lees op de bank, het enige enigszins comfortabele zitmeubel dat er nog is, Pip pip.
Wanneer heb ik hier voor het laatst overnacht? Ik denk dat het was in de dagen dat zij voor een borstamputatie in het kankerziekenhuis lag, 1982-83, twee keer achtereen. Wat is zij eigenlijk sterk geweest, het drong die laatste avond tot mij door, toen op haar verwonde borst het morfinevleugeltje werd aangebracht. Au! - haar laatste stemuiting, voorzover ik weet.
Vaak zal ik er niet overnacht hebben in die dagen. Wel heb ik er toen overdag de Kuifjealbums ter hand genomen en de collectie meteen maar gecompleteerd.
En nu moeten ze hier weg. Ik zal ze zeker overbrengen.
Maar voor de echte jeugdboeken luidt het uur der waarheid.
Wat heb ik ze netjes behandeld, die juniorpockets. En wat was er veel "geheimzinnig" aan de wereld in de jeugdboektitels. Je moet oud(er) zijn om te beseffen dat de geheimzinnigheid er altijd is.
Ik blader ze snel door, sommige brengen de gevoelens van het krijgen en lezen destijds tevoorschijn. Andere lijken vergeten. En ik moet afstand doen. De tijd dringt, ze komen zo halen, en dit gaat mee. Mijn jeugd is voorbij, en mijn jeugd hoort hier, of op de Weesperzijde, of op de Nieuwendijk. De ophalers zien er eigenlijk geen handel in. Ze hebben te weinig dozen bij zich.
Ruw gooien ze alle vaatwerk, snuisterijen en boeken in mandarijnendozen, toch ook heel wat van die jeugdboeken, verscheidene met ExLibris "Hans de Raaij" - dus dan weet u dat eventueel.
Ja, en het is erg stoffig allemaal. Er zaten zelfs nog haren van allang eerder gestorven katten of katers tussen.
Mijn moeder is lang kattenheks geweest en was in haar late jaren vogelheks. Als zodanig is zij een paar keer op de stadszender AT5 te zien geweest. Tot grote gêne van mijn zuster en mij.
Stadsduiven komen nieuwsgierig op de balkonrand zitten. Ze hebben Menselijke Aanwezigheid bemerkt. Ze krijgen niets van mij.
Alleen de streepjescode klopt niet op de afbeelding. Zou het nog uitgeleend worden?
02 maart, 2011
Armenië...
Drie jaar geleden werd er volop gedemonstreerd in Armenië tegen de vermoedelijk vervalste verkiezingsuitslag. Er vielen tien doden. Een opstand die onopgemerkt door de buitenwereld voorbijgegaan is.
Nu was het gisteren 1 maart de derde verjaardag van deze slag. De voedselprijzen zijn afgelopen maand fors gestegen en de oppositie wordt geïnspireerd door de geest van opstand die over de wereld waait.
Ruim tienduizend mensen in Jerewan lieten weten dat zij nog steeds het aftreden van het regime eisen.
01 maart, 2011
De zachte krachten van 2011
Het r-woord viel steeds vaker, in Italië, in Griekenland, in Frankrijk, in Engeland.
Ik denk dat ik weet wat er gebeurde met degenen die de straat opgingen om te demonstreren, soms met een enkel stuk karton van een supermarktdoos met een geviltstifte tekst - klaar. Niks geen gedoe met kaasdoek of een oud laken en verf. Bij tienduizenden liepen ze, protesterend tegen bezuinigingen en het uitkleden van school en universiteit, tegen de enorme verhogingen van collegegeld - en waarvoor eigenlijk nog die betaling? voor een studie van niks over niks. leidend tot niks.
Ze ontmoetten de knuppels en het traangas namens de boven hen gestelden. Die ontmoeting heb ik zelf meegemaakt.
Ze ontmoetten de verdachtmakingen van de tassendragers m/v van de macht, schrijvende of kwekkende journalisten. Ook die ken ik.
De verdachtmakingen waren niet van de lucht. Allemaal egoïsme, en dat terwijl het begrotingstekort oploopt. En dat door die lui die later toch wel een goede baan krijgen.
Maar daar ging en daar gaat het helemaal niet om. In de eerste plaats zal het met die goeie baan wel meevallen. In de tweede plaats studeer je als fatsoenlijk mens niet terwille van een goede baan, maar om je te ontwikkelen. Iets wat plucheplakkers zich niet kunnen voorstellen. Daar was het karton, ergens in Engeland: "Oudnoors is geen luxe". Precies het vak dat ooit door een of andere PvdA-er genoemd was als iets wat "ze" toch niet zomaar massaal konden gaan studeren, daar was de universiteit niet voor. (Toen ging de PvdA nog over het onderwijs).
De knuppel er over...
De mooiste demonstraties bestonden uit omhooggehouden boektitels, the Book Block, eerst in Italië, later in Engeland. "Dit zijn de boeken die wij beter kunnen lezen, hier gaat het om". Een ME-er die inhakt op Negative dialectics van Adorno - de oude meester moet er vanuit de andere wereld toch met tranen in zijn ogen naar kijken...
De Engelse beweging is er dezer dagen druk mee de aandacht te vestigen op de enorme belastingontduiking van grote concerns. Die buiten schot blijven terwijl de armen verder mogen inleveren. Het gaat steeds om miljarden ontdoken belastinggeld. Geen kwestie van egoïsme, in Caïro, Nottingham of Manama gaat men de straat op voor sociale rechtvaardigheid.
Vanaf de verzamelsite van de Italiaanse studentenbeweging, Uniriot, vernam ik over gelijksoortige onrust aan de "overkant", Tunesië, in december. Er stond daar wat te gebeuren, voorzag men.
En het verband tussen de demonstraties in Europa en Tunesië werd snel gelegd. Het gaat steeds om menselijke waardigheid, een leven dat het leven waard is, opstand van de overbodigverklaarden.
De rest is niet "geschiedenis", maar het dagelijkse nieuws. Aan de overkant van de Middellandse Zee gaat het harder toe, omdat de regimes zelfs geen schijn van legitimiteit ("verkiezingen") kunnen ophouden. Maar vergis u niet - dit is begonnen in Griekenland, Italië, Frankrijk enzovoort - juist in de metropolen. En wisselwerking genoeg. In Wisconsin voelt men zich ook geïnspireerd door Egypte, en Wisconsin inspireert weer anderen in de VS.
Deze foto, een momentopname van een uiteengeknuppelde studentendemonstratie in Italië vorig jaar, symboliseert wat er aan de gang is. "Wie is er nu eigenlijk bang?" was het onderschrift. De angst is overwonnen, als het er op aankomt gooien jullie desnoods toch bommen op onze huizen.
Maar "wij" zijn geweldloos. En wij zijn met velen, en jullie met weinigen, zoals Shelley aan het begin van de kapitalistische wanorde in Europa dichtte.
En zelfs, of is het: ook, het Nederlandse staatshoofd beseft het:
De zachte krachten zullen zeker winnen.
In ’t eind.
2011 als 1848, het wereldrevolutiejaar. Waar het heengaat valt nog niet te zeggen. Maar het is nog nauwelijks begonnen. (bijdrage van AJvdK)
Ik denk dat ik weet wat er gebeurde met degenen die de straat opgingen om te demonstreren, soms met een enkel stuk karton van een supermarktdoos met een geviltstifte tekst - klaar. Niks geen gedoe met kaasdoek of een oud laken en verf. Bij tienduizenden liepen ze, protesterend tegen bezuinigingen en het uitkleden van school en universiteit, tegen de enorme verhogingen van collegegeld - en waarvoor eigenlijk nog die betaling? voor een studie van niks over niks. leidend tot niks.
Ze ontmoetten de knuppels en het traangas namens de boven hen gestelden. Die ontmoeting heb ik zelf meegemaakt.
Ze ontmoetten de verdachtmakingen van de tassendragers m/v van de macht, schrijvende of kwekkende journalisten. Ook die ken ik.
De verdachtmakingen waren niet van de lucht. Allemaal egoïsme, en dat terwijl het begrotingstekort oploopt. En dat door die lui die later toch wel een goede baan krijgen.
Maar daar ging en daar gaat het helemaal niet om. In de eerste plaats zal het met die goeie baan wel meevallen. In de tweede plaats studeer je als fatsoenlijk mens niet terwille van een goede baan, maar om je te ontwikkelen. Iets wat plucheplakkers zich niet kunnen voorstellen. Daar was het karton, ergens in Engeland: "Oudnoors is geen luxe". Precies het vak dat ooit door een of andere PvdA-er genoemd was als iets wat "ze" toch niet zomaar massaal konden gaan studeren, daar was de universiteit niet voor. (Toen ging de PvdA nog over het onderwijs).
De knuppel er over...
De mooiste demonstraties bestonden uit omhooggehouden boektitels, the Book Block, eerst in Italië, later in Engeland. "Dit zijn de boeken die wij beter kunnen lezen, hier gaat het om". Een ME-er die inhakt op Negative dialectics van Adorno - de oude meester moet er vanuit de andere wereld toch met tranen in zijn ogen naar kijken...
De Engelse beweging is er dezer dagen druk mee de aandacht te vestigen op de enorme belastingontduiking van grote concerns. Die buiten schot blijven terwijl de armen verder mogen inleveren. Het gaat steeds om miljarden ontdoken belastinggeld. Geen kwestie van egoïsme, in Caïro, Nottingham of Manama gaat men de straat op voor sociale rechtvaardigheid.
Vanaf de verzamelsite van de Italiaanse studentenbeweging, Uniriot, vernam ik over gelijksoortige onrust aan de "overkant", Tunesië, in december. Er stond daar wat te gebeuren, voorzag men.
En het verband tussen de demonstraties in Europa en Tunesië werd snel gelegd. Het gaat steeds om menselijke waardigheid, een leven dat het leven waard is, opstand van de overbodigverklaarden.
De rest is niet "geschiedenis", maar het dagelijkse nieuws. Aan de overkant van de Middellandse Zee gaat het harder toe, omdat de regimes zelfs geen schijn van legitimiteit ("verkiezingen") kunnen ophouden. Maar vergis u niet - dit is begonnen in Griekenland, Italië, Frankrijk enzovoort - juist in de metropolen. En wisselwerking genoeg. In Wisconsin voelt men zich ook geïnspireerd door Egypte, en Wisconsin inspireert weer anderen in de VS.
Deze foto, een momentopname van een uiteengeknuppelde studentendemonstratie in Italië vorig jaar, symboliseert wat er aan de gang is. "Wie is er nu eigenlijk bang?" was het onderschrift. De angst is overwonnen, als het er op aankomt gooien jullie desnoods toch bommen op onze huizen.
Maar "wij" zijn geweldloos. En wij zijn met velen, en jullie met weinigen, zoals Shelley aan het begin van de kapitalistische wanorde in Europa dichtte.
En zelfs, of is het: ook, het Nederlandse staatshoofd beseft het:
De zachte krachten zullen zeker winnen.
In ’t eind.
2011 als 1848, het wereldrevolutiejaar. Waar het heengaat valt nog niet te zeggen. Maar het is nog nauwelijks begonnen. (bijdrage van AJvdK)
Labels:
Egypte,
Engeland,
Frankrijk,
Griekenland,
Italia,
Revo2011,
Tunesië,
Verenigde Staten
Abonneren op:
Posts (Atom)