Het is dit jaar 77 jaar geleden dat het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’ werd aangekocht waar het politieke festival sindsdien jaarlijks plaatsvindt tijdens het pinksterweekend. Tal van groepen en organisaties verlenen hun medewerking aan de grootste anarchistische manifestatie die Nederland kent.
De ruim 500 bezoekers zullen ook dit jaar in ruime mate geïnformeerd en geïnspireerd raken dankzij de belangeloze inbreng van velen aan het programma die bol staat van discussies, workshops, lezingen, ontmoetingen, boekenmarkt, films, theater en muziek.
Prominent aanwezig dit jaar zijn een aantal buitenlandse gasten. zoals de Palestijn Hazem Jamjoum (27), de jonge anarchistische publicist Gabriel Kuhn, alsmede de Griekse auteur en kunstenaar Tasos Sagris. Zij allen vertellen hun verhaal over de huidige toestand in de wereld.
De Palestijn Hazem Jamjoum (27) is betrokken bij de zaak van de Palestijnen in Israël en de bezette gebieden. Op zijn toer door Nederland doet hij ook Appelscha aan. Hij gaat in op het zionisme en de huidige Palestijnse anti-apartheid strijd.
De wereldburger Gabriel Kuhn (hij verblijft overal op onze aardbol) vertelt over niet-westers anarchisme in het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Kuhn heeft inmiddels diverse publicaties op zijn naam staan waarin het hedendaags anarchisme centraal staat.
Tasos Sagris verhaalt over de voortdurende strijd in Griekenland. Hij schreef met anderen het pas verschenen boek
We are an image from the future dat handelt over de recente sociale strijd in dit land die in december 2008 ontstond naar aanleiding van de dood van de 15-jarige Alexis Grigoropoulos door toedoen van de politie.
Het festival start op vrijdag 21 mei en eindigt op maandagmorgen 24 mei.
De vrijdagavond begint traditiegetrouw met een aantal films waaronder de film 'La Patagonia Rebelde' dat handelt over de strijd van anarchistische landarbeiders in het zuiden van Argentinië begin jaren twintig van de vorige eeuw.
Het programma biedt meer: mannen en vrouwenstrijd, (zelf)organisatie, de positie van migranten en het milieu. Kunst en creativiteit krijgen de ruimte in verschillende praktische workshops en in een lezing van Andrea.
Milieuactiegroep GroenFront! verzorgt diverse programma-onderdelen waaronder de presentatie van haar nieuwe campagne rond vliegveld Twente. Zo is er aandacht voor de huidige klimaatcrisis onder het motto ‘Connecting the Dots’. Aansluitend is er een bijeenkomst rond het snel in populariteit groeiende concept van Transition Towns waarin het gaat om het bewerkstellingen van een leefomgeving die minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen en de huidige economische structuur.
In het kader van de ‘woonstrijd’ wordt 'Leegstand zonder zorgen', een documentaire van Abel Heijkamp vertoond. De maker komt zelf toelichting geven en gaat in op de laatste ontwikkelingen.
Veel aandacht gaat uit naar sociaaleconomische ontwikkelingen. Ingegaan wordt op de mate waarin werkers in het huidige tijdsgewricht zich zouden kunnen organiseren en in welke mate ‘arbeidersstrijd’ mogelijk is. Caroline Meijers van de Franse coöperatie Longo Mai vertelt over haar ervaringen om andere arbeidsverhoudingen vorm te kunnen geven in combinatie met het hanteren van politieke idealen.
Verschillende buitenparlementaire groepen en organisaties leveren een bijdrage aan de de Pinksterlanddagen. De Anti Fascistische Actie (AFA) bepleit haar nieuwe strategie tegen demonstraties van extreem rechts. Indymedia gaat in gesprek over haar toekomst. A SEED houdt een workshop over voedselsouvereiniteit. De Anarchistische Anti-Deportatie Groep Utrecht (AAGU) doen verslag van haar acties tegen de schandalige behandeling in Nederland van (zogeheten illegale) vreemdelingen zonder papieren die vastgezet en uitgezet worden.
Kees Stad organiseert een debat over tien jaar globaliseringsbeweging n.a.v. het recente boek van David Graeber getiteld
Direct Action. Voormalig Nederlands kampioen debatteren Ali al-Jaberi, die als 9-jarig jongetje uit het Irak van Saddam Hussein, geeft een training/workshop rond debatteren.
Voorts zijn er programma-onderdelen rond met toelichtingen van ooggetuigen, rond het kraakverbod, geestelijke gezondheidszorg, rolpatronen en sekseverhoudingen alsmede een tweetal historische lezingen, waarin het verleden van de anarchistische beweging in Nederland aan de orde komt.
Het programma weerspiegelt de veelzijdigheid van de huidige anarchistische beweging, haar betrokkenheid bij de samenleving en de maatschappelijke problemen die momenteel spelen. Campagnes worden gepresenteerd, kennis en vaardigheden worden overgedragen, van voorzieningen kan (kosteloos) gebruik worden gemaakt. Ze laat zien dat organisatie en politiek van onderop mogelijk is, onafhankelijk van de overheid, politieke partijen en gevestigde (gesubsidieerde) maatschappelijke organisaties.
De Pinksterlanddagen vinden plaats van vrijdag 21 mei tot en met maandag 24 juni 2010 vinden in het Friese Appelscha. Deze jaarlijkse manifestatie van de anarchistische beweging in Nederland vindt al vanaf 1934 plaats op het eigen terrein ‘tot Vrijheidsbezinning’ in dit voormalige veendorp, dat eens een bolwerk vormde van opstandigheid.
Het cultureel program is naast een filmavond gevuld met optredens van verschillende bands, zoals de The Roosterz en The Regulators alsmede de muzikanten Daniel ter Waarbeek, Tes en Merinda en de DJ’s Kahli & Mic Zoot.
Uiteraard ontbreekt de Bonte Avond op de zondagavond niet waar iedereen een steentje aan kan bijdragen en de zaal steevast vol zit. Daarna is er theater van Circus De Waanzin en op zaterdag is er de voorstelling Nosferatu.
De Pinksterlanddagen zijn dit jaar opnieuw via (internet)radio te beluisteren. Een samenwerkingsverband van verschillende radiomakers zullen live verslag doen van de gebeurtenissen op de dagen, waarbij ook de verslaggeving van de verschillende programmaonderdelen ter hand wordt genomen.
Uiteraard verzorgt de mobiele keuken van Rampenplan de warme hap en is er in de kantine (uitsluitend) biologische waar te koop waaronder brood, koffie/thee/sap. De uitgebreide boekenmarkt ontbreekt natuurlijk evenmin. Tevens is er op beide dagen een volledig kinderprogramma, met ondermeer een voorstelling van Circustheater Gestoord!.
Van de bezoekers aan de PL wordt verwacht dat ze meehelpen het weekend tot een succes te maken. We verwachten betrokkenheid tijdens de workshops e.d. en een helpende hand bij de huishoudelijke taken, zoals het groenten snijden bij Rampenplan en het schoonhouden van het sanitair.
Dankzij de belangeloze medewerking van de meeste betrokkenen bedraagt de toegangsprijs van de Pinksterlanddagen slechts 12,50 euro. Neem tent en slaapspullen mee. Reserveren is niet nodig, er is plek voor iedereen!
Aan het einde van de Pinksterlanddagen verdwijnen veel bruikbare etenswaren in de (dure) afvalcontainer omdat bezoekers deze niet mee naar huis nemen. In plaats van weggooien, is er het alternatief van de Weggeeftafel waar dergelijke spullen neergezet en afgepakt kunnen worden. De tafel werkt volgens het anarchistisch-communistisch principe: geven naar vermogen, nemen naar behoefte!
Het festival vindt plaats op het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’, Aekingaweg 1a in Appelscha. Bereikbaar met buslijn 16 vanuit Heerenveen en Assen (ook lijn 15 is geschikt vanuit Assen). Uitstappen bij halte Café Hulst en de bordjes volgen. Met de auto bereikbaar via de N31.
Meer informatie is te vinden op
de site van de Landdagen.