De jonge vrouw die hier met barricademateriaal sleept komt mij wat kleding betreft bekend voor - afgezien van de sjaal om heur haar. Dit had ongeveer de kleding kunnen zijn van een geliefde van mij. En kijk om u heen in de Nederlandse stad vandaag en u zult haar zien: zonder hoofddoekje, of wellicht met.
Nu ben ik toevallig toch niet voor oorlog of bombarderen, om het even hoe mensen er uitzien of bijlopen. Maar voor menige laptopbombardeerder komt de vraag dichterbij: hoe ziet het Iran er uit dat "we" gaan bombarderen? Lijken die mensen niet verontrustend veel op "ons"?
Het was een foto die precies één keer opdook, in de propagandistische strijd, het was kort voor de aanval op Afghanistan in 2001. Studentes in Kaboel, jaren zeventig. Onvervaard en zelfbewust, wat lacherig wel, keken zij naar de camera, zij hadden hun boeken onder hun arm. Geen sluiers, integendeel, strakke korte jurkjes, hun volle donkere haren loshangend en door iedereen te bewonderen.
Boehoe - de communisten hadden hier een einde aan gemaakt, die hadden de extreme moslims nou juist aan de macht geholpen. Dat was de context die om de foto werd heengebouwd. Niet: de moedjahedin werden uitgebreid ontvangen als heldhaftige verzetsstrijders, door Reagan, die hen ook sponsorde, en: de Taliban zijn de consequentie van de moedjahedin, evenals Osama bin Laden. Nee, mooie jonge "westers" ogende vrouwen waren de pionnen in een speciale propagandaoperatie.
De foto is volstrekt niet-terugvindbaar. Zij heeft haar taak volbracht. Ook Nederland spreekt een woordje mee bij het brengen van prachtvrijheden in Afghanistan. De eventuele vrijheden voor vrouwen waren en zijn nauwelijks een excuus voor de invasie.
En dan - willen "we" deze vrouwen bombarderen? Nee, natuurlijk niet, tegenover vrouwen in boerka kunnen "we" minder scrupules hebben.
En de boerka is gebleven.
Geronimo noemde het al als reden voor de witte agressie tegen zijn volk: wij drinken en wij krijgers slaan onze vrouwen, en dat mag niet van de Verenigde Staten. In Iran en Afghanistan was het juist de bedoeling dat men ging drinken, of toch ook maar weer niet. De smoezen doen er ook nauwelijks toe. Zonder racisme geen imperialisme, geen Duidelijke Bestemmming,
Racisme kan alle kanten opgaan. Anja Meulenbelt vond het niet erg dat lesbisch zijn in China niet mocht, want vrouwen gingen er toch zo mooi warm met elkaar om, dan hoefde dat lesbische gedoe plotseling ook niet meer. (Ja, zo feministisch was zij ook). Het subtielste racisme is dat van de medereizig(st)er. Zoals de anonieme en niet-terugvindbare commentator m/v van de Financial Times die dit schreef volgens James Petras:
"Change for the poor means food and jobs, not a relaxed dress code or mixed recreation. . . Politics in Iran is a lot more about class war than religion."
Niet dat Ahmedinejad voor voedsel of werk zorgde, maar je kunt toch net doen alsof deze vriend van Hugo Chávez het goed meent met de eenvoudige boerenlul in Iran, die graag zijn vrouw in een tent wil laten lopen en verder geen flauwekul.
Het eindpunt van dit meereizen is Finsterwolde, bolwerk van Wilders sinds 4 juni jongstleden.
Niks te vreten, depressief, werkloos en ze zullen er van lusten: ik stem Wilders/Ahmedinejad. Ahmedinejad en Wilders lijken nogal op elkaar (en hebben elkaar politiek ook hard nodig). De rest van het stuk van Petras.
Gekleed gaan zoals je zelf wilt als vrouw zonder een knal van een of andere knokploeg te krijgen (dit in het land waar de hoffelijkheid is uitgevonden) - geen mensenrecht, maar overbodige luxe voor Iran, vindt de medereiziger.
Tot nu toe ben ik geneigd de opstand in Iran als puur binnenlands te zien, het lijkt mij al even racistische hubris om te denken dat het Rijk er achter zit. Het probeert een rol te spelen, dat wel, maar het spel bepalen kan het Rijk niet.
Helaas, zekerheden zijn niet te bieden. Waarschijnlijk gaat het om een machtsstrijd binnen de heersende klasse van Iran die voorlopig op straat wordt uitgevochten, die nog alle kanten opkan, en die hoogstwaarschijnlijk binnenskamers wordt beslist. Vuurpeleton voor bekende politici niet uitgesloten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten