26 maart, 2009

Ruim vijf weken hongerstaking


Een persbericht van Prime over een hongerstaking die nog steeds doorgaat.

36 dagen hongerstaking van Ali Reza Imani

De toestand van de hongerstaker Ali Reza Imani is bijzonder slecht, hij is gisteren twee keer flauw gevallen. Hij heeft ook een paar keer een bloedneus gehad. Zijn haar is al erg uitgevallen, hij heeft vaak erge buikpijn, hoofdpijn en pijn in zijn botten. Zijn ogen en concentratie gaan hard achteruit. Het kritische punt is zeer nabij.

Werkwijze IND bij hongerstakingen

De heer Imani zou ons volgens afspraak iedere dag bellen, maar vanaf maandag heeft hij niet meer gebeld. Dat is zorgwekkend. PRIME weet uit ervaring dat, wanneer hongerstakers het kritische punt bereiken, de IND gaat proberen de hongerstakers van hun ondersteuners en bekenden te isoleren. Op het moment dat ze niet meer helder kunnen denken slaat de IND toe. De IND maakt ze blij met een dood vogeltje of oefent zoveel druk uit dat ze uit wanhoop gaan stoppen. De IND heeft een doel en dat is om de actie te breken. De symptomen worden bestreden , maar de problemen niet vanuit de basis op een humane manier opgelost.

Sorab Kirzadze

Uit medische wanhoop is Sorab Kirzadze gisteren begonnen met een hongerstaking.

Uit onze gesprekken is gebleken dat hij erg depressief is, zijn medicatie tegen de Hepatitus-C wordt niet gegeven omdat er nog steeds uitzetting dreigt. Hij voelt dat alsof men hem een langzame dood laat sterven. Hij is op 19 februari ook in zijn lever geschopt.

Ibrahim Hassan

Ibrahim Hassan is eind vorige week zonder dat iemand iets gehoord heeft opgehaald en uitgezet. Hij is degene die op 19 februari vreselijk geslagen is . De informatie is hier te vinden.

Aziz Makhtoumov

Aziz Makhtoumov wordt binnenkort gepresenteerd bij de ambassade van Tajikistan om zijn uitreispapieren te regelen, terwijl zijn familie hier in een asielprocedure verwikkeld is vanwege zeer serieuze problemen door hun politieke achtergrond.


Groep Rotterdam

De groep Rotterdam bestond uit 6 asielzoekers, die na 18 februari 2009 naar het detentiecentrum in Zeist werden gebracht. Daarna werden ze naar het uitzetcentrum Zestienhoven gebracht. Een van hen was Ali Reza Imani, die vanwege zijn honger-en dorststaking naar het penetentiair ziekenhuis in Scheveningen werd gebracht. Van de rest kregen wij tot vandaag geen bericht. Ze bleken geen telefoonkaart te hebben. Wij hebben dat geregeld en zullen van hen morgen bericht krijgen over wat er met hen is gebeurd.

De IND heeft kennelijk nog steeds als doel zoveel mogelijk mensen uit te zetten zonder oog te hebben voor de mensenrechtensituatie.

Geen opmerkingen: