Op 5 februari 1977 brengt de latere Nobelprijswinnares voor de Vrede Betty Williams een bezoek aan Nederland. [Zij heeft de Nobelprijs al in 1976 gekregen -AdR]. Zij komt op uitnodiging van Vrouwenhulp Noord-Ierland en geeft een lezing in de Westerkerk in het bijzijn van Prinses Beatrix. Dit om geld in te zamelen voor de Community of Peace People wiens standpunt er op neer komt, dat wie er ook gelijk mag hebben in Noord-Ierland, het maar eens uit moet zijn met het bloedvergieten. Williams stelt dat als het IRA zou stoppen met het geweld de zaak vanzelf rustiger zou worden.
Het Ierland Komitee Nederland hekelt de Noordierse vrouwenvredesbeweging omdat deze geen aandacht besteedt aan bijvoorbeeld de doodvonnissen uitgesproken tegen de Murrays, de noodwetten in de Republiek Ierland en de veroordeling van de Britten door het Europees Hof voor de Mensenrechten vanwege martelingen. Het IKN brengt zijn standpunt naar voren ‘en wel zó dat het deze keer eens niet door de pers genegeerd kon worden.’ Het IKN deelt pamfletten uit en houdt spandoeken omhoog met teksten als ‘Brits Out of Ireland’ en ‘Ireland unfree will never be at peace’.
De oorzaak van het Noordierse conflict moet volgens het IKN:
gezocht worden in de Britse overheersing en de 50 jaar lange diskriminatie van de katholieke minderheid. De vreedzame marsen voor gelijke burgerrechten, eind jaren ’60, zijn met geweld gesmoord. (...)
Daarom zijn wij van mening dat de eerste stap op weg naar een werkelijke vrede in Noord-Ierland de terugtrekking van de Britse troepen uit Noord-Ierland moet zijn. Het Ierse volk zelf moet daarna haar toekomst kunnen bepalen. Aangezien de 'vredesbeweging’ de zijde kiest van de Britse autoriteiten en geen enkele politieke of sociale verandering voorstelt, zijn wij van mening dat de Nederlandse vrouwenorganisaties zich dienen te distantiëren van deze beweging.’
De organisatie van het bezoek belooft dat er met Williams gediscussieerd mag worden. Die belofte wordt niet nagekomen. Als tijdens de speech van Betty Williams een aanwezige Ier, die vier jaar geïnterneerd is geweest, zijn woede niet langer kan bedwingen en Williams luidkeels onderbreekt, vallen leden van het IKN bij door ‘Brits out of Ireland’ te scanderen. De politie grijpt hard in en verwijdert de leden van het IKN.
De pers stort zich gretig op het IKN en dit resulteert in voorpaginafoto’s.
(Uit Ierland Bulletin online, een afscheidsoverzicht).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten