04 oktober, 2008

De giftige kredieten


De nieuwe bank opent voor het volk de deur van de toekomst. Een kantoorman opent een enorme kluis voor boeren en arbeiders, gewone mensen. O banco novo abre ao povo a porta do futuro.
De affiche staat mij nog helder voor de geest, ik heb hem nog ergens: het was een aanbeveling van de nationalisatie van de banken die tevens de conglomeraten van de Portugese industrie vormden. In beslag genomen als vijandig, want fascisitisch bezit. We schrijven 1975. De contrarevolutie en het lidmaatschap van de Europese Unie of heette het nog de EEG bevonden zich tenslotte verdero pachter die deur die een zonnige toekomst beloofde.

De belofte van krediet aan kleine luiden, een revolutionaire belofte. Een boodschap uit heel andere tijden waarvan niet alleen ik kan zeggen dat ik ze heb meegemaakt. Sterker nog :er zijn volop mensen die de vorige grote crisis hebben meegemaakt. Het zou niet meer gebeuren.

Maar het Congres van de VS heeft alsnog zevenhonderd miljard toegezegd voor "giftige kredieten". Hoera, zegt de beurs. De euforie zal een week, tien dagen duren. Misschien korter.
En de banken van WIllem I, koning-koopman, zijn samengevoegd genationaliseerd door Nederland, voor het bedrag dat ook nog ergens buiten de balans was opgenomen bij Fortis.
De Standaard heeft een completer verhaal dan de Nederlandse kranten, uiteraard zou men inmiddels zeggen:
De verkoop van de Nederlandse activiteiten komt neer op het doorknippen van de navelstreng van Fortis, die in 1990 ontstond toen de verzekeraar AG en de Nederlandse verzekeraar Amev de binationale Fortis-groep oprichtten. Naast Amev en overige verzekeringsactiviteiten (ASR) koopt de Nederlandse staat ook ABN Amro terug en Fortis Bank Nederland. In die entiteiten werken 45.000 mensen. n het Belgische kamp viel te horen dat de Nederlanders de Belgen brutaal in de hoek hadden geduwd. Volgens de Nederlandse minster van Financiën Wouter Bos haalden Nederlandse klanten vanaf dinsdag grote bedragen weg bij Fortis Nederland, waardoor de vorig weekend toegezegde 4 miljard euro verdampte. De Nederlanders zetten vervolgens hoger in en eisten een volledige boedelscheiding tegen een prijs die lager ligt dan de impliciete waardering van afgelopen weekend.

Er zou maar liefst elf miljard tegoed zijn opgenomen bij Fortis de afgelopen week. Naar de sok of onder de matras? Bovenstaande collage van Volkskrantwatch vat alles bevattelijk samen.

Ze zouden voor eeuwig hun smoel moeten houden over bezuinigen en de broekriem aansnoeren en moeilijke tijden, nog slechts drie weken geleden in dit theater. De schaamtelozen zullen het niet laten.

Geen opmerkingen: