...de briljante econoom.
Inderdaad, zo hoort een briljante econoom er uit te zien. Een briljante econoom namelijk, moet u weten, heeft geen tijd iets aan zijn kapsel te doen. Hij heeft het veel te druk met briljante-econoom-zijn.
Een stuk personeel moet netgekapt zijn, maar een briljante econoom hoeft dat niet. Die moet juist herkenbaar zijn aan een kapsel dat nog niet lang geleden met hippies, werklozen en ander overtollig volk geassocieerd diende te worden.
Ooit over een econoom gehoord die niet briljant was, trouwens? Ik herinner mij nog een VU-mannetje dat zeker wist dat de Noord-Zuidlijn in Amsterdam vijfigduizend banen zou opleveren. Was het dezelfde als degene die zei: een bankdirecteur gaat niet met de tram. Die neemt de metro. Nee, volgens mij was dat een andere briljante econoom. Al was het er wel een van de school die het goed vindt dat miljarden belastinggeld worden besteed aan het twintig jaar lang overhoophalen van de hoofdstad om iemand een minuut eerder op het Minervaplein te kunnen laten zijn. Alsof iemand daar iets te zoeken heeft. En alsof die metrolijn daar zou stoppen.
Het wordt stil op het front van briljante economen. Of wacht, de afgebeelde briljante econoom was regeringsadviseur in de VS van 1999 tot 2001. Vanochtend hoorde ik hem zeggen dat "de tucht van de markt niet bestaat", die tucht waar we de afgelopen twintig jaar voortdurend mee lastiggevallen zijn. Zou hij dat echt zo'n jaar of tien geleden ook gevonden hebben?. Eerlijk gezegd hoef ik het niet te weten. Volgens mij werd je met zulke opvattingen geen regeringsadviseur toen. Nu ook niet, overigens.
De Volkskrant was de laatste ruim tien jaar ook een medium voor briljante economen, reden genoeg om die krant de deur uit te doen. Nu ziet het blad een nieuw socialisme aan de horizon opdoemen. Hohoho, en al die ex-communisten op de redactie zijn nog niet eens met pensioen!
Briljante economen aan het woord:
Verbijstering typeert de reacties van Buiter en andere topeconomen. ‘Droom ik’, vroeg Buiter zich af toen hij over de redding [van AIG] las. ‘Wow, dit is ongelofelijk’, schrijft de befaamde economische columnist Paul Krugman tegelijkertijd. En als woensdag ook de Britse hypotheekbank HBOS op omvallen staat, kan hoogleraar Arnoud Boot dat nauwelijks bevatten. ‘Wat? De grootste hypotheekbank van Groot-Brittannië in problemen? Dan komt de crisis heel dichtbij.’
Die kerels hadden het te druk met briljant zijn om ook even op te letten hoe het in elkaar stak. Crisis? Hoezo? Waarvandaan?
Wie weet krijgen we na de eerder genoemde ex-communist nu ook de ex-marktdenker. Maar briljant zullen ze blijven.
Ook opmerkelijk: het k-woord mag weer, zie ook het Volkskrantknipsel waarnaar verwezen. Waar ik als niet-briljante met anarchisme en zelfs marxisme besmette econoom terughoudend zou zijn met dit woord, omdat het iedere analytische waarde ontbeert, vliegt het weer over tafel. Naomi Klein mag haar woordje doen in Newsnight, nee zij moet het, en zij moet ook het alternatief even bieden. Alsof zij briljante econoom is! Zij weigert met een mooie glimlach. Ik weet waar ik tegen ben, dat betekent niet dat ik nu het scenario weet om deze crisis tot een goed einde te brengen. Zegt haar glimlach, en zeg ik ook.
Het vergt geloof te verwachten dat "de arbeiders" zelf zullen handelen ter oplossing van deze ineenstorting. Zeker, in Argentinië - de proefinstorting - gebeurde dit en er zijn nog steeds de zelfbeherende overgenomen bedrijven. Het nieuwe socialisme dat als een ei op het oude van de boekjes - Pannekoek bijvoorbeeld - lijkt. Maar de staat is ook gebleven. En het zijn de ideologische vrienden van diezelfde briljante economen die de xenofobie als politieke stroming de hoogte inschrijven. En de ook alweer opduikende verhalen over woeker en hebzucht rieken naar de antisemitische calculus, die het ook zonder Joden kan stellen.
Het moet allemaal goed aflopen. Maar de tragedie van 1929-1945 hoeft zich niet als komedie te herhalen. Een tragedie, maar een andere tragedie. Geloof alleen zal niet genoeg zijn.
1 opmerking:
goed stuk, maar op de website van die Roubini heeft hij wel snel even zijn haar geknipt! Misschien zoekt hij een baan als assistent ergens?
A.
Een reactie posten