09 augustus, 2008

Irak, Iran - Iron?


Iron, zo wordt Ossetië ook aangeduid in de eigen taal van het naamgevende volk. Maar wie zijn het naamgevende volk eigenljk? Een ander Iraans volk uit het Kaukasusgebied heet Alanen en sinds enkele jaren wordt een identiteit tussen Iron, Osseten en Alanen vooropgesteld, die ook in de naamgeving van Noord-Ossetië tot uiitng komt - het heet nu Noord-Ossetië-Alanië.
De Alanen zijn nazaten van de schrik van het Romeinse Rijk aan de oostgrens, door de lotgevallen van de geschiedenis teruggebracht tot een klein gebied in de Kauaksus - een adembenemend mooi gebied trouwens. Het klinkt nog net wat erger dan oorlog toch al is: oorlog in zo'n mooi gebied. Maar al met al is het maar zelden vrede geweest in de Kaukasus - alleen al de door de Russen gegeven naam aan de hoofdstad van Noord-Ossetië: Wladikavkaz - Ik beheers de Kaukasus (zoals ook Wladiwostok, Ik beheers het Oosten).

Vannacht zou de door de VS geïnstalleerde president van Georgië Rusland de oorlog verklaren, uit naam nota bene van de Amerikaanse waarden (!). Het regime in Washington deinst nooit terug voor een oorlog om een land dat niemand daar op de kaart zou kunnen aanwijzen. Maar waarschijnlijk is het niet, dat zij hun vazal te hulp zullen komen door Rusland de oorlog te verklaren. Iran moesten we toch doen, niet Iron? Wat is dat nu weer?

Een verhoopte uitkomst: de Georgiërs verjagen zelf de zoveelste president die niet goed bij zijn hoofd blijkt te zijn en geven de door hun mede-Georgiër Stalin aan hen toegewezen helft van Iron op. De gevluchte vriend van de VS strijkt neer in Terneuzen...

Maar hoeveel bloedvergieten er moet plaatsvinden voordat de man de eer die hij toch al niet heeft aan zichzelf laat? Zonder enige ironie wordt vermeld dat hij klaagt dat er een invasie van zijn land plaatsvindt en dat daarom - de Georgische soldaten uit Irak moeten worden teruggetrokken! Amerikaanse waarden...

O ja, zoals de illustratie al laat zien: de Osseten zijn het enige christelijke Iraanse volk. Het is opvallend hoe niemand het over hen heeft dezer dagen. Bij dezen dan, hier.

Geen opmerkingen: