Als dit klopt kunnen de twee jaar van David Attenborough waarin het economische stelsel op zijn kop gezet moet worden toch uitkomen. Maar zoals het 't kapitalisme betaamt zal het niet rustig gaan en zeker niet gewenst zijn voor de meeste betrokkenen.
Japanse en Chinese banken zijn inmiddels opgehouden dollars in te kopen en gooien deze juist "op de markt". Britse en Caribische (? - zeker de Kaaiman Archipel en dergelijke) banken kopen ze massaal op. Wat zit hier achter? De schrijver van het genoemde stuk vermoedt dat de regering-Bush zelf haar eigen schulden terugkoopt om de val van de dollar te dempen. Dit kan niet lang voortduren.
En intussen stoppen Iran, Venezuela en Rusland met het accepteren van dollars voor hun olie. Deze landen zijn samen goed voor meer dan een kwart van de olieproductie. Afgezien van de voortdurend vijandige houding van Washington, die als het ware om tegenactie vraagt, is ook de aanvechtbare waarde van de dollar die ongebreideld bijgedrukt kan worden een reden om er van af te stappen. Deze olielanden willen harde valuta. Euro's, roebels zelfs.
Whitney denkt dat er een nieuwe - voor de afwisseling eens bekwaam geachte - minister van financiën is aangesteld om te redden wat te redden valt. Dat zou niet eens zo veel kunnen zijn. En de val krijgt zijn eigen dynamiek die steeds versneld gaat. Weinigen zullen een veiligheidsgordel blijken te hebben. Weer eens een ander beeld van apokalypse.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten