02 januari, 2006
Bomans in Jeruzalem, 1969 - 2
Het tweede opvallende aan de schamele beelden die het Amsterdamse televisiestation vertoonde van Bomans in Jeruzalem, 1969 waren bepaalde straatbeelden. In Oost-Jeruzalem liepen vrouwen "gewoon" los rond in minijurken, naar de stijl van de tijd. De minijurk is gebleven, min of meer, maar anders - maar in Oost-Jeruzalem?
Ook in bepaalde "steile" Joodse delen van de stad wordt door middel van spandoeken de Joodse dochter gemaand zich zedig te kleden. Jeruzalem is in die tientallen jaren een armoedig ogend bolwerk van fundamentalisme geworden. De paar overgebleven christenen hebben zich waarschijnlijk maar aan te passen.
Maar dit beeld geldt voor het gehele zogenaamde Midden-Oosten. Het project modernisering dat gelijk stond aan verwestersing is mislukt. De modernisering speelt zich dezer dagen af in de vorm van islamisering, en die leidt tot ingepakte vrouwen, tot in burqa's toe, en tot in Bos en Lommer toe. Ik herinner mij dat geminirokte vrouwen in Cairo of Jeruzalem in 1976 tot het gewone straatbeeld behoorden. In de eerstgenoemde stad heb ik het nog mogen ondervinden hoe een studente in piepklein rokje zeer ernstig verliefd op mij werd. Ze sprak alleen Arabisch dus de uitwisseling was nogal beperkt. (Ik voelde mij vooral gegeneerd want praten via een tolk onder die omstandigheden... enfin, een bijzondere ervaring).
Ondenkbaar, anno 2006, voor een vergelijkbaar bezoeker ter plaatse. Het riekt naar neoconservatisme maar dat kan ik ook niet helpen: de vraag dringt zich op - wat is er misgegaan?
Als je in de zoekmachines iets er over intikt krijg je veel beschouwingen erover, maar niet de veelzeggende beelden van het verschil. Tekst, tekst en nog eens tekst. Ik zocht - met permissie - Arabische/Iraanse/Afghaanse vrouwen in minirok in de jaren zestig of zeventig. Na uren zoeken werd mij de genade geschonken van een beeld uit 2005: vrouwelijke demonstranten op de tribune van het Koeweitse parlement. Zij eisen kiesrecht, keurig zittend op de bankjes. In sluier en in minirok. En een straatbeeld van Oost-Jeruzalem, omstreeks 1969 dat in zijn terloopsheid illustreert wat verloren is gegaan.
De beantwoording van de vraag "wat er mis is gegaan" is zo ongeveer Wereldprobleem nr. 1 dezer dagen, geloof ik.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten