30 oktober, 2005

Bij en achter het hek van het uitzetcentrum


Ten Pol 64, Oude Meer, het adres van het uitzetcentrum Schiphol - officieel een stukje niet-Nederland waar de Nederlandse overheid mensen opsluit die Nederland niet in mogen of er zo snel mogelijk uit moeten. Op een zomerse zondag eind oktober begeef ik mij op de fiets naar deze locatie die ook werkelijk op een nauwelijks-bestaande plaats is, in een vage omgeving van industrie of andere bezigheid, vlak bij de Ringvaart Haarlemmermeer. Ik neem een brug te ver en krijg zo de gelegenheid Aalsmeer te bezichtigen, waar mijn moeder enige tijd gewoond heeft als kind. Vast een leuk dorp als er geen auto's rijden of iedere minuut een vliegtuig overkomt. En zo kom ik drie kwartier te laat bij de wake voor de hekken van het uitzetcentrum - maar de wake heeft nog drie kwartier voor de boeg.



Dreigende aanwezigheid van marechaussee, geüniformeerden met baretten en politieagenten - het blijkt dat zij vooral nerveus en misschien zelfs een beetje gegeneerd zijn. Aan de andere kant van de hekken kijken voortdurend bewakers naar wat er gebeurt op het vage veldje voor het hek.



De wake volgt het patroon van de wakes bij de zogenaamde grenshospitia in de Bijlmer zoals deze al jaren op de tweede zondag van de maand worden georganiseerd, en waarbij ik de eer heb gehad enkele keren voor te gaan. Maar hier is een ernstige concrete aanleiding: de elf onschuldig opgeslotenen die omgekomen zijn bij de brand donderdagochtend. Van slechts enkelen is een naam bekendgemaakt inmiddels. Nationaliteiten: twee Oekraieners, twee Turken, twee Surinamers, een Libiër, iemand uit de Dominicaanse Republiek, een Bulgaar (wiens foto op de foto), een Georgiër. Eén slachtoffer is onherkenbaar en kan niet geïdentificeerd worden.



Een emotioneel verhaal van de schoonmoeder van iemand die het overleefd heeft - iets waar zij niet zomaar achter kon komen: het bedrog rond het 0800-nummer brak ook haar op. Tenslotte kon ze het van "een aardige politieman" horen: hij leeft en is overgebracht naar Kamp Zeist. Daar zit deze Nigeriaanse man getrouwd met een witte Nederlandse, wat hem "uiteraard" nog niet het recht geeft om hier te verblijven, in een isoleercel. De gewone cellen waren vol. Na veel gesoebat mogen echtgenote en schoonmoeder de man even zien. Hij draagt een gevangenispak met daarop de letters ISO. Dit staat voor 'isoleercel'.



Ook de paus heeft zijn brennende Sorge over het Nederlandse vreemdelingenbeleid geuit de laatste paar dagen. Hoewel het genoemde vage veldje vol was was het aantal van driehonderd demonstranten/wakers ook weer niet zo groot, als men nagaat hoe en waarom Nederland in het nieuws is geweest de afgelopen dagen. Het regime zal er wel weer raad mee weten - het waait wel over, en we kunnen altijd het personeel van het uitzetcentrum de schuld geven.

Geen opmerkingen: